Využívat znovupoužitelné kelímky během pandemie je bezpečné, prohlašuje stovka expertů


Skupina 119 vědců a expertů podepsala prohlášení, v němž ujišťuje veřejnost, že využívání znovupoužitelných kelímků či vlastních krabiček na jídlo nepředstavuje během pandemie Covid-19 žádné velké nebezpečí. Musí se však důkladně umývat. Jedná se o reakci na současný stav, kdy se kvůli strachu z přenosu viru začaly do hry opět vracet jednorázové plasty, proti nimž se v předchozích letech tak urputně bojovalo.

“Je nesmírně důležité, aby dopad koronaviru na lidské zdraví přestal být využíván jako výmluva pro další ničení naší planety”, říká doktorka Jennifer Cole z Univerzity Royal Holloway.

Důkladné umývání je ale základ. Experti radí, že znovupoužitelné kelímky či jiné podobné nádoby je nejprve potřeba umýt horkou vodou společně s mýdlem a následně vydezinfikovat vhodným prostředkem. Při jejich používání je pak i nadále samozřejmostí pravidelné mytí rukou a omezené sahání na obličej.

V prohlášení rovněž stojí, že veškeré objekty ve veřejném prostoru by měly být automaticky považovány za potenciálně kontaminované – ať už jde o předměty jednorázové, nebo ne. Ty jednorázové navíc mohou představovat nebezpečí i po jejich vyhození, nehledě na to, že mnoho těchto předmětů končí na ulicích nebo parkovištích místo v odpadkovém koši. Smysl tak vědci nevidí ani třeba v jednorázových rukavicích, které v obchodech slouží pro výběr pečiva či zeleniny. Lepší variantou jsou podle nich například vlastní papírové sáčky.

“Stále více lidí je zvyklých používat opakovaně použitelné kelímky a lahve, které snižují plastovou zátěž a chrání naše řeky, moře a oceány. Covid-19 změnil mnoho našich zvyků, takže je skvělé, že nás více než sto odborníků ujistilo o bezpečnosti znovupoužitelných nádob”, říká Nina Schrank z Greenpeace.

Zdroje: 

https://resource.co/article/reusables-are-safe-use-during-pandemic-say-experts

https://storage.googleapis.com/planet4-international-stateless/2020/06/26618dd6-health-expert-statement-reusables-safety.pdf

+ There are no comments

Add yours