Kam na letní dovolenou po Česku?


Přestože se hranice evropských zemí již otevřely, letní dovolená v Česku se stále jeví jako nejrozumnější varianta. Rozhodně to ale není pouze z nouze ctnost. Naše země má totiž bezpochyby co nabídnout a objet všechna nádherná místa, která by nám ostatní státy mohly jen závidět, by určitě trvalo více než jen jedno léto. Ale jak všichni dobře víme, čím více možností, tím těžší výběr, a proto jsme pro vás vytvořili přehled – někdy sice méně známých – ale o to krásnějších míst, jež byste měli určitě navštívit.

První sérií tipů jsou koupaliště, kterých v Česku neustále přibývá. Velice oblíbenými se dnes stávají takzvané biotopy, což jsou přírodní koupaliště, kde se k údržbě a čištění vody nevyužívá chemie, ale rostliny a mikroorganismy. Velice hezké přírodní koupání si pak můžete užít třeba na koupališti Malvíny u městečka Třešť na Jihlavsku. Za zmínku určitě stojí i retro lesní plovárna Sejfy, která se nachází asi kilometr od Mladých Buků a kromě výborného osvěžení nabízí i ubytování a spoustu sportovních aktivit. Posledním tipem jsou pak městské lázně Mšené, kde se doslova zastavil čas a  které vás přenesou v čase až do 30. let minulého století. Tyto lázně si totiž až dodnes zachovaly svou původní podobu a svým návštěvníkům tak nabízejí nefalšované prvorepublikové lázeňství.

Městské lázně Mšené

Obliba českých a moravských hor každoročně roste. Velkou měrou k tomu přispělo i výrazné zlepšení kvality služeb, které nastalo u zdejších hotelů, apartmánů i restaurací. Podle odborníků se rovněž můžeme pochlubit nejlepší sítí turistických tras na světě, což jistě ocení jak pěší turisté, tak i cyklisté. Ideálním místem pro turistiku je horské město Železná Ruda, ležící na hranici Národního parku Šumava. Vyjít či vyjet na kole si odsud můžete třeba k Černému a Čertovu jezeru, na Špičák nebo k vodopádu Bílá Stráž. Dále rozhodně doporučujeme oblast u obce Ludvíkov v Hrubém Jeseníku, o níž se tvrdí, že oplývá nejčistším vzduchem ve střední Evropě. Za návštěvu určitě stojí i krkonošský Černý Důl, který je díky své poloze ideálním východiskem do nejvyšších českých hor. 

V České republice se nachází více než čtyři sta hradů a zřícenin. Výběr toho správného místa tedy není jednoduchý. My jsme pro vás vybrali Rabí, což je naše nejrozsáhlejší hradní zřícenina, jejíž hradby jsou až tři kilometry dlouhé. Rabí se nachází kousek od Klatov a leží na skalním ostrohu nad řekou Otavou. Dalším námi doporučeným historickým místem je středočeský zámek Jemniště, který se může pochlubit krásným zámeckým parkem, rozáriem a dokonce i třemi romantickými apartmány. Posledním tipem z této kategorie je památka, která se u nás jako první dostala na seznam sedmi nejohroženějších památek v  Evropě. Jedná se o zámek Jezeří na Mostecku, z něhož je naprosto neskutečný výhled na téměř „měsíční” krajinu, která byla v minulosti kompletně zdevastována těžbou uhlí.

Zámek Jezeří

Pražskou zoo už znáte nazpaměť a bílé tygry v Liberci jste již také viděli? To vůbec nevadí, protože míst, kde můžete vidět exotické, ale i domácí druhy zvířat, je v Česku mnoho. Naším prvním tipem je méně známý Chomutovský zoopark, který je paradoxně největší zoologickou zahradou u nás. Zoopark se rozkládá na neuvěřitelných 112 hektarech a  najdete zde více než 160 druhů zvířat. Další ne tolik známou zoologickou zahradu najdete například v Děčíně. O ní se dokonce říká, že se díky jejímu umístění v lesním prostředí jedná o nejhezčí zoo v Česku. No a pokud vás lákají spíše domácí zvířata a chcete se dozvědět něco o jejich chování, pak určitě navštivte zoopark Zelčín. Tam zjistíte, jak se o zvířata správně starat, můžete je pomoci nakrmit nebo se dokonce stát jejich náhradním ošetřovatelem.

+ There are no comments

Add yours