Během léta si posvítíme na správné třídění odpadu a předcházení jeho vzniku


Letošní letní prázdniny se u nás ponesou v edukativním duchu. Připravili jsme si pro vás hned tři různé kampaně, v nichž se nejprve budeme věnovat správnému třídění a následně se zaměříme i na snižování množství odpadů.

Třídicí kvíz jako začátek

Vše odstartoval třídicí kvíz se známými osobnostmi, ve kterém se postupně představí několik známých osobností. Ti se budou muset popasovat s osmi třídicími “chytáky”, v nichž Pražané nejčastěji chybují. Jako první si náš kvíz vyzkoušel Jakub Štáfek, který zaváhal pouze ve dvou případech. Tubu od zubní pasty by namísto kontejneru na plasty hodil do nádoby na kovové obaly a plastový obal na jídlo podle něj patří do plastů. Na tyto obaly od jídla ale pozor! Znečištěné a zejména pak mastné potravinářské obaly patří do směsného odpadu. To samé platí pro krabici od pizzy. Papír totiž nasákne tukem a pro další recyklaci již není vhodný.

Plato od vajec a rolička přestupují do modrého týmu 

V dalších otázkách už byl Jakub bezchybný a nenechal se zaskočit ani novinkou týkající se plata od vajec. Dlouhá léta platilo, že tento papír je již tolikrát recyklovatelný, že už dál zpracovat nejde. Díky novým technologickým postupům toto pravidlo ale už neplatí, a proto plato od vajec či rolička od toaletního papíru patří do modré nádoby na papír. Konkrétně u roličky pak zaváhal další účastník kvízu, Jiří Mádl, který by ji podle starého pravidla vyhodil do směsného odpadu. Pokud se chcete dozvědět víc, tak si rozhodně pusťte celá videa. Kromě Jakuba a Jiřího své znalosti v oblasti správného třídění dále prověří třeba Oliver Pape z oblíbené́ kuchařské́ show MasterChef, zpěvák Julián Záhorovský nebo modelka Renata Langmannová.

Odpadový rádce a předcházení vzniku odpadu

Na třídicí kvíz naváže tradiční letní odpadový průvodce Pražských služeb do města a na cesty, který poradí, jak správně vyhazovat odpad vznikající během prázdninových měsíců. Na přelomu srpna a září pak odstartuje nová kampaň zaměřená na předcházení vzniku odpadu s názvem „Jde to i jinak!“.

Veškerá videa můžete najít na facebookové stránce či Youtube kanálu. 

+ There are no comments

Add yours