5 kroků, jak omezit plýtvání potravinami


Následující situaci zná jistě každý z nás. Člověk si koupí nějakou potravinu, vloží ji do lednice a pak na ni zapomene. Surovina se mezitím zkazí a místo na talíř putuje do odpadkového koše. Ač to může vypadat banálně, tak z globálního hlediska toto chování způsobuje velké problémy. Na celém světě se vyhodí až třetina veškerého jídla a většina odborníků označuje jako hlavní viníky právě nás, koncové spotřebitele. Často totiž špatně hospodaříme se zbytky, nesprávně potraviny skladujeme nebo si pleteme údaje o trvanlivosti. To vše pak může mít ekologické, finanční a v současné době, kdy bojujeme s pandemií COVID-19, i zdravotní následky.

V první řadě si musíme uvědomit, že plýtvání potravinami má obrovský dopad na přírodu, neboť vyhozené zbytky jídla, které mimochodem tvoří až 40 % směsného odpadu, následně končí na skládkách, kde produkují nebezpečné skleníkové plyny. Špatné hospodaření s jídlem má rovněž finanční důsledek – úplně jednoduše – s každou vyhozenou potravinou končí v koši i vaše peníze, které jste za ni utratili. V současné době pandemie tu ale máme i důležitý zdravotní faktor. Pokud se totiž s potravinami naučíme lépe zacházet a zvýšíme jejich trvanlivost, automaticky tím omezíme počet návštěv v obchodech, čímž snížíme riziko nákazy koronavirem. Jak tedy s potravinami lépe zacházet?

Plánujte

Jak už to tak bývá, tak příprava a plánování je naprostý základ. Než se vydáte na nákup, promyslete si, co budete v následujících dnech jíst a podle toho si připravte nákupní seznam. Čím konkrétnější, tím lepší. V důsledku pak v obchodě nakoupíte jen ty potraviny, které skutečně potřebujete a které stihnete zkonzumovat, než se zkazí.

Lépe skladujte

Správným skladováním potravin můžete výrazně prodloužit jejich životnost. Proto je dobré si udělat průzkum toho, kam správně dávat potraviny, které kupujete. U některých surovin vás to jistě překvapí. Chlad v lednici například vůbec nesvědčí rajčatům, paprikám, citronům nebo bramborám, přesto mnoho lidí tyto potraviny do chladničky dává. Samozřejmostí je pak udržovaná lednice, v níž je teplota ideálně 5 °C.

Nepodléhejte slevám

Tento krok je asi ten nejtěžší. Všichni samozřejmě známe tu radost, když se nám něco podaří koupit výhodně, se slevou či v akci. Na tom rozhodně není nic špatného, jenže u potravin to bohužel ve většině případech končí tak, že právě tuto surovinu, kterou jsme původně neplánovali koupit, ale přesvědčila nás až svou cenou, doma odložíme a následně na ni zapomeneme. 

Využívejte zbytky

Zde je potřeba trochu pohlédnout do minulosti a vrátit se ke kořenům. Dříve bylo přeci nemyslitelné, aby se surovina nezpracovala celá. Jednak v tom velkou roli hrály ekonomické důvody, ale pak i respekt k přírodě a jejím zdrojům. Naštěstí se tento historický pohled, dnes nazývaný jako “zero waste”, začíná postupně vracet, což je vidět i na počtu receptů, které jsou dnes dostupné na internetu. Nás například hodně zaujala polévka z bramborových slupek na ztraceném vejci.

Správně určete trvanlivost

Datum na obalu totiž nutně nemusí automaticky znamenat “den zkázy”. Mnoho lidí si u potravin často plete minimální trvanlivost a pojem “spotřebujte do”, což vede ke zbytečnému plýtvání. “Spotřebujte do” označuje datum, do kdy bude potravina bezpečná ke konzumaci, zatímco minimální trvanlivost znamená, že kvalita dané potraviny je nejlepší do uvedeného data, nicméně konzumovat ji lze i poté. Některé suroviny lze bezpečně konzumovat až tři měsíce po uplynutí minimální trvanlivosti.

+ There are no comments

Add yours