Co udělat s použitou rouškou? Víme, jak na to


Rouška, šátek, respirátor, nebo cokoliv přes ústa a nos. Nosit je v současné době musí na veřejnosti každý. Nic ale nevydrží věčně a až vaše ochrana obličeje ztratí svoji funkčnost, je potřeba vyřešit, jak s ní naložit dál. A s tím vám právě pomůžeme!

Roušek existuje několik různých druhů. Klasické zdravotnické roušky jsou většinou na jedno použití – a je potřeba si po každém nošení (doporučuje se maximálně po každých třech hodinách) vzít novou. A jak naložit s tou starou? Roušku můžeme normálně vyhodit do odpadkového koše u vás doma – jenom vás prosíme, abyste skutečně dobře zkontrolovat, že jste odpadkový pytel opravdu pořádně zavázali – ať neriskujete zdraví popelářů.

Roušky na opakované použití – třeba ty, které jste si ušili doma, případně koupily od švadlenky – můžete používat, dokud vám budou vyhovovat. Ale po každém příchodu domů je nutné s nimi zacházet velmi opatrně! Roušky si opatrně sundejte a vyperte – alespoň na 60 stupňů. A pro jistotu ji po vyprání ještě přežehlete žehličkou na maximální výkon. Až budete mít pocit, že vám dosloužila, vložte ji, stejně jako roušku na jedno použití, do dobře uvázaného pytle na odpadky.

Jiná situace pak nastává, pokud sami jste nakažení, nebo je vám nařízena karanténa. V takovém případě je nutné zachovávat maximální opatrnost. Ať už máte roušku na jedno použití, nebo na opakované, při jejím vyhození ji nejdříve zabalte do samostatného sáčku (případně pytle), který pak vložíte standardně do vašeho odpadkového koše. Ten pak odnesete do kontejneru. A jak i normálně platí, že se odpadky nesmí odkládat mimo popelnici, zde to kvůli ochraně zdraví platí dvojnásob!

Jak sami vidíte, i tady platí, že nejlepší je používat zdravý rozum – a držet se toho, co nám říkaly babičky – pravidelné hygiena, umývání rukou a opatrnost. Pak všichni pandemii bez problému zvládneme!

+ There are no comments

Add yours