Galerie: Naše ikonické fotky se staly hitem českého internetu


Když jsme přišli s nápadem napodobovat ikonické fotografie, tak jsme ani v nejmenším netušili, jaký poprask na internetu vyvolají. Původní myšlenka byla, že fotky zveřejníme pouze na našem Facebooku a Instagramu, kde se již dlouhodobě snažíme, často vtipnou formou, informovat veřejnost o tom, jaké činnosti v metropoli provádíme, a zároveň lidem přiblížit, co vše obnáší práce v Pražských službách. Fotky se ale během chvilky staly doslova hitem českého internetu. Na sociálních sítích již posbíraly tisíce lajků a všimla si jich i média, která o nich napsala spoustu článků.

Vše přitom začalo náhodou. První ikonická fotografie vznik­la spontánně na žižkovském přechodu během tradiční zimní údržby komunikací. Podobnost se slavnou fotkou z Abbey Road, která se objevila na coveru stejnojmenného alba skupiny Beatles, byla od první chvíle zřej­má, a tak jsme se rozhodli fotku zveřejnit na našich sociálních sítích. Tam příspěvek okamžitě získal stovky reakcí a interneto­vý hit byl na světě.

Během pracovních činností se nám podařilo zachytit i další iko­nické momenty – vztyčování americké vlajky na ostrově Iwodžima, obědvající dělníky na mrakodrapu a momentku Freddieho Mercuryho z legendárního koncertu na stadionu Wembley. První dvě zmíněné fotky mají zajímavý příběh, o který bychom se s vámi chtěli podělit.

Mnoho lidí si totiž myslí, že ani v jednom případě se nejedná o momentku, ale o foto­grafem aranžovaný sní­mek. A jak to tedy ve sku­tečnosti bylo? V případě obědvajících dělníků je to pravda, fotka byla sku­tečně inscenovaná a jejím účelem byla propagace nového mrakodrapu, zná­mého jako RCA Building, který patří do komplexu Rockefeller Centre. U druhé zmiňované foto­grafie to ovšem pravda není. Snímek pořízený po vítězné bitvě na ostro­vě Iwodžima je skutečně momentkou, přestože se jednalo už o druhé vztyčování vlajky. Pů­vodní vlajka totiž byla z místa odnesena jako pa­mátka na válečný úspěch a byla nahrazena vlajkou druhou, jejíž vztyčování zachytil fotograf Joe Rosenthal.

+ There are no comments

Add yours