Papírový kelímek Unocup aneb jde to i bez víčka


V minulém roce jste určitě zaregistrovali rozsáhlý boj proti jednorázovým plastům, který vyústil v to, že různé podniky začaly z prodeje stahovat kelímky, příbory, tácky a další plastové nádobí. Velkou část odpadu tvoří i víčka na kelímky, na která běžně narážíme každý den. Problém s víčky se rozhodli adresovat dva newyorští produktoví designéři, a to tak, že na ně zcela rezignovali.

Za zajímavou náhradou tradičních kelímků stojí Tom Chan a Kaanur Papo. První koncept ekologického šálku bez víčka vytvořili již v roce 2015, ovšem cesta k finálnímu produktu nebyla jednoduchá. Aby Unocup vypadal přesně podle jejich představ, tak museli vytvořit zhruba 800 prototypů. Výsledkem je ekologický kelímek, který je podle slov svých tvůrců snadno rozložitelný, pohodlný a odolný vůči rozlití. Vzhledem k tomu, že je možné jej vyrobit na běžných strojích pro výrobu šálků, je rovněž vhodný pro hromadnou výrobu.

Unocup

Rozdíl Unocupu oproti klasickým kelímkům je patrný již na první pohled. Designéři zvolili hranatý tvar připomínající krabičku jídla z asijského bistra, což by podle tvůrců mělo sloužit k příjemnějšímu držení v rukou. Svrchní část kelímku pak slouží jako víčko, které lze ale díky třem panelům a po vzoru origami velice jednoduše složit. „Chtěli jsme, aby byly tyto klapky skládací a natolik intuitivní, že když budete chtít otevřít kelímek, zmáčknete je pouze na jednom místě bez nutnosti dalších, obtížnějších postupů,“ vysvětluje Tom Chan. K výrobě se zatím používá standardní papír pro výrobu kelímků, nicméně do budoucna chce dvojice designérů využívat kompostovatelnou verzi, která by se dala opětovně používat.

K rozšíření svého produktu využil Tom Chan a Kaanur Papo americký Kickstarter, což je internetová platforma pro financování projektů, na níž se jim podařilo vybrat okolo 713 tisíc korun. První kelímky by se tak k zákazníkům měly dostat během července, přičemž jedno balení o dvaceti kusech stojí zhruba 270 korun. Je jasné, že jedna taková internetová kampaň nemůže problém s plastovým odpadem vyřešit, ale přinejmenším na něj opět upoutá pozornost a ukáže, že téměř vše může být nahraditelné. I třeba tak zažitá věc jakou je víčko.

Zdroje:

https://www.fastcompany.com/90446008/we-studied-the-best-way-to-actually-make-a-new-habit-stick

https://www.czechcrunch.cz/2019/12/papirova-skladacka-namisto-plastoveho-vicka-newyorsti-designeri-prichazi-s-ekologickym-kelimkem-na-kavu/

+ There are no comments

Add yours