Recyklace skla aneb přeměna odpadu na luxusní designový produkt


Sklo, neuvěřitelný materiál, který protkává naše každodenní životy, je známo od pradávna. Je těsně spjato s naší historií, ať už se jedná o světoznámé české sklářství, nebo minulé století, pro které byly mléko ve skle a vratné obaly jedním ze symbolů doby.

I proto je sklo jedním z materiálů, které se udržují v oběhu nejdéle – Češi jsou zvyklí sklo třídit nebo vracet do obchodu. Rekordní byl rok 2018, kdy Pražané vytřídili 17 400 tun skla, což je nejvyšší číslo od roku 2005. Je ovšem nutné zmínit, že v loňském roce byl evidován nárůst u všech tříděných komodit včetně komunálního odpadu, což svědčí o tom, že produkujeme stále více a více odpadu.

Málokdo ale ví, co se děje se sklem po vyhození do zelené nebo bílé popelnice. Někdo se dokonce mylně domnívá, že čiré a barevné sklo se ve svozovém autě míchá, nebo skládkuje místo recyklace.  

Kam putuje vytříděné sklo?

Z popelnice zpátky k vám musí sklo projít několika kroky. V první řadě je ten váš – směrem k třídicí buňce s plným košem skla. V případě Prahy vypadá druhý krok následovně:

Do ulic vyrazí flotila Pražských služeb. Svoz skla nejčastěji probíhá vozidly s hydraulickou rukou, která jsou určena ke svozu kontejnerů se spodním výsypem. Korby těchto vozidel jsou vybaveny přepážkou, díky které lze svážet čiré a barevné sklo současně. Případní kolemjdoucí mohou mít dojem, že dochází ke smíchání druhů skla, ale přepážka tomu dokonale zabraňuje. Navíc jsou vozidla vždy opatřena cedulkami, aby bylo zřejmé, jaký odpad je aktuálně svážen. Podobně bez míchání lze svážet třeba i plast a papír.

Následně sklo putuje na dotřiďovací linku, kde se sklo zbaví příměsí, například různých nečistot (průmyslové stroje oškrábou etiketu z lahve lépe, než vy a méně se u toho nadřou). Dále se sklo nadrtí na střepy, které putují ke zpracovateli. A začíná znovuzrození.

Kde všude potkáme recyklované sklo?

Recyklované sklo navrácené k životu potkáte všude. Téměř každá obyčejná láhev v sobě obsahuje podíl recyklované složky. Recyklované sklo se používá i ve stavebnictví nebo rekultivaci. Drcené sklo může nahradit část primárních surovin pro výrobu betonu, z méně kvalitního skla je vyráběno pěnové sklo pro zateplení fasád budov.

Kromě průmyslového zpracování skla se nabízí celá řada možností pro jeho kreativní uplatnění. Designové studio SRNA (Sklo Recyklace Nápad Alchymie) nabízí k prodeji krásné sklenice a vázy, které spojují jednoduchost lahví a elegantní říz, který proměňuje všední materiál do svěžího minimalistického kousku.

SRNA – Sklo Recyklace Nápad Alchymie

Cirkulární ekonomika ve sklářství? Česká firma vyrábí jedinečný materiál

Skleněný odpad nevzniká jen u vás v domácnosti. Velmi významné množství vzniká i ve sklárnách. Jedna česká sklárna díky aplikaci principů cirkulární ekonomiky dokázala vyrobit z odpadu produkt, který je nadčasově krásný, funkční a svou kvalitou násobně přesahuje hodnotu původního materiálu. Sklárna Janštejn v Horních Dubenkách vyrábí materiál BROKISGLASS, který smysluplně využívá odpadní střepy, které vznikají při výrobě ručně foukaných skleněných stínítek nejen pro designové osvětlení firmy BrokisCílem bylo vytvořit z těchto střepů, které jinak končily jako odpad na skládce, nový použitelný předmět.

BROKINGLASS

Příkladem tohoto využití je například nová kolekce Geometric, která používá jednoduché ploché geometrické tvary vyplněné recyklovaným sklem. Kolekce pak čítá zajímavá závěsná svítidla či nástěnné dekorace.

BROKISGLASS

Cirkulární ekonomika se dívá na odpad jako na zdroj a snaží se tyto vzácné materiály udržet co nejdéle v oběhu. Díky recyklaci může mít použité sklo velké množství podob i forem a ani jedna z nich rozhodně nepatří na skládku.

+ There are no comments

Add yours