Britský vytrvalec se rozhodl přeplavat sedmý kontinent z odpadků. Spíše než o sportovní výkon jde ale o vědecký výzkum


Jeden vytrvalostní plavec. Trasa dlouhá 300 námořních mil. Plavba skrz 3,6 bilionu kusů plastu. Tak by se ve zkratce dala popsat expedice The Vortex Swim, jejíž hlavním cílem je zjistit, jakým způsobem se v oceánech pohybuje plastový odpad.

Ben Lecomte je francouzský plavec na dlouhé vzdálenosti, který se své neuvěřitelné schopnosti a obrovskou vášeň k plavání rozhodl využít k záchraně oceánů. V rámci projektu The Vortex Swim se vydal na náročnou plavbu z Havaje do San Francisca, při níž chce zmapovat pohyb plastového odpadu a zároveň zvýšit povědomí o tomto globálním problému.

© 2019, The Vortex Swim

Trasa expedice přitom nebyla vybrána náhodně. Benova plavba o délce 300 námořních mil totiž vede přes nechvalně známou Velkou tichomořskou odpadovou skvrnu, často označovanou jako sedmý kontinent, ve které se nachází až 3,6 bilionu kusů plastu a jejíž rozloha je třikrát větší než Francie (psali jsme o ní například v tomto článku). Expedice začala 8. června, přesně na Den světových oceánů, a ukončena by měla být začátkem září.

© 2019, The Vortex Swim

O Bena se během plavby stará loď s desetičlenným týmem, v němž se nachází řada vědců, kteří sbírají mikroplasty k následnému zkoumání a větší kusy plovoucího odpadu označují GPS lokátory, aby mohli lépe pochopit, jakým způsobem se plasty v oceánech pohybují. Francouzský plavec přitom neplave nejkratší cestou k cíli, ale jeho tým primárně vybírá oblasti, kde by mohla být co největší koncentrace odpadků. Spíše než o sportovní výkon se tedy jedná vědeckou expedici. Podle posledních informací tým doposud nasbíral více než 17 000 mikroplastů a spatřil zhruba 1 200 větších plovoucích objektů.

© 2019, The Vortex Swim

Do projektu jsou zapojeni i další lidé, jako třeba doktorka Sarah-Jeanne Royer z univerzity v San Diegu. “Momentálně víme, kde se nachází pouze 1 % veškerého plastového odpadu v oceánech. Data, která sbírá Lecomteho tým, jsou tedy k nezaplacení. Bez shromažďování vzorků a jejich následného zkoumání totiž není možné úspěšně prokázat tvrzení o škodlivosti plastů v životním prostředí”, říká o projektu Royerová.

Zdroje:

https://grist.org/article/meet-the-guy-swimming-through-the-great-pacific-garbage-patch/

https://www.theguardian.com/us-news/2019/jul/30/paddling-in-plastic-meet-the-man-swimming-the-pacific-garbage-patch

+ There are no comments

Add yours