Adidas představil kompletně recyklovatelné běžecké boty


Dny, kdy jsme staré tenisky vyhazovali do koše, budou brzy pryč. Adidasu se totiž podařilo vytvořit botu, kterou je po skončení životnosti možné rozložit do původního materiálu, z něhož se vyrobí bota nová. To vše bez produkce jakéhokoliv odpadu. Nový model tenisek s legendárními třemi pruhy na bocích je tak 100% recyklovatelný a podle Adidasu naprosto jedinečný. 

V návaznosti na nedávný závazek týkající se používání recyklovatelného plastu, o němž si můžete přečíst zde, Adidas nyní představil běžeckou botu, kterou je možné kompletně recyklovat. Bota Futurecraft Loop je narozdíl od běžných bot vyrobena pouze z jednoho druhu plastu, takzvaného termoplastického polyuretanu, a díky tomu je možné ji rozemlít a rozpustit na původní výrobní materiál. Takto to může znít jednoduše, až banálně, ale Adidas musel při výrobě překonat mnoho technických překážek, což se také projevilo na délce vývoje – ta trvala šest let.  

Pouhé používání recyklovaného plastu totiž podle Adidasu nestačí a snem této německé společnosti je, abychom mohli jedny boty nosit stále dokola, a to bez tvorby jakéhokoliv odpadu. “Co se stane s botami, když je přestanete nosit? Vyhodíte je pryč. Žádné pryč ale neexistuje – existují pouze skládky nebo spalovny a v konečném důsledku atmosféra s přebytkem oxidu uhličitého a oceány plné odpadků”, říká Eric Liedtke, člen představenstva Adidasu. Liedtke rovněž zdůrazňuje, že každý kousek plastu, který kdy byl vyroben, se stále nachází kolem nás. „Musíme inovovat způsob, jakým se z tohoto maléru dostat ven,“ vysvětluje.

Model Futurecraft Loop je aktuálně ve fázi beta testování. Vyrobeno bylo zatím 200 párů a všechny byly rozdány běžcům z celého světa, kteří boty budou moci otestovat. Pro širokou veřejnost by model měl být k dispozici na jaře roku 2021.

+ There are no comments

Add yours