Medaile na letních olympijských hrách v Tokiu budou vyrobené z elektronického odpadu


Organizátoři letních olympijských her, které se budou konat příští rok v japonském Tokiu, před několika dny oznámili, že veškeré medaile pro vítěze budou vyrobeny z elektronického odpadu. Vzácné kovy hodlají získat převážně z odložených mobilních telefonů, fotoaparátů, počítačů a herních konzolí.

Projekt sběru e-odpadu organizátoři her spustili již v roce 2017 a prostřednictvím zhruba 1600 sběrných míst se na něm podílela jak japonská veřejnost, tak i velké společnosti a průmyslové podniky. Pro výrobu více než stovky medailí je z elektroodpadu potřeba získat 30,3 kilogramů zlata, 4100 kilogramů stříbra a 2700 kilogramů bronzu.

Celkem už se organizátorům podařilo nasbírat více než 47 tisíc tun vyřazané elektroniky. Obrovský zájem o tento projekt zaznamenal například jeden z japonských mobilních operátorů, kterému lidé přinesli přes 5 milionů starých mobilních telefonů. Jak budou medaile vypadat zatím nevíme, jejich design bude totiž odhalen až v průběhu tohoto léta.

“Díky obrovské míře podpory od veřejnosti, společností z celého Japonska ale i mezinárodních sportovců můžeme říci, že zbývající množství kovů potřebných k výrobě medailí získáme ze zařízení, které již byly nashromážděny. Tímto projektem jsme veřejnosti nabídli jedinečnou příležitost podílet se na přípravě her a zároveň se nám podařilo upozornit na důležitost udržitelnosti,” říkají organizátoři.

Udržitelnost je ostatně hlavním tématem příštích olympijských her, což se odráží i v jejich sloganu, který je následující: Be better, together – for the planet and the people.

+ There are no comments

Add yours