Úklid a čištění komunikací. Odpovídáme na nejčastější provozní otázky


Jak často se v centru města sváží koše nebo proč se kropí ulice? Tyto provozní otázky patří k těm nejčastěji kladeným, a proto jsme se rozhodli je v tomto článku zodpovědět a zároveň vyvrátit některé mýty, které se týkají úklidu a údržby pražských veřejných prostranství. 

Jak často se vyváží koše?

Úklid a vyvážení košů v exponovaných lokalitách provádíme i pětkrát denně sedm dní v týdnu. Přesto se může stát, že kvůli náporu lidí se někde objeví přetékající koš. Interval úklidu je nastaven tak, aby lokalita byla uklizena v řádu desítek minut. Přesto není možné uhlídat vše. Každý den se v ulicích metropole pohybuje ve třech směnách asi 300 metařů Pražských služeb, téměř 40 vozidel svážející koše a 30 elektrických komunálních vysavačů.

Zahálející metaři

Metaři jsou často během pracovní přestávky obviňováni z toho, že nic nedělají. Počet stížností ovšem poklesl poté, co jsme na všechny zametací vozíky nalepili časy oficiálních přestávek. Přesto se ale každým podnětem zabýváme a případné prohřešky svých zaměstnanců řešíme.

Není kropení jako kropení

Většina z nás vnímá kropení jako součást úmorných veder, kdy je možné v pražských ulicích potkat naše oranžové kropící vozy. Tato činnost se provádí současně s tzv. mlžením, kdy ze zadní části vozu vychází aerosol. Kropení a mlžení slouží ke snížení prašnosti a přízemního ozonu a osvěžení mikroklima. Na základě hygienických předpisů se k tomuto účelu nabírá voda z pražských hydrantů. Samostatné kropení se nejčastěji provádí po strojním zametání a slouží k finálnímu dočištění vozovky. Vysokotlaké kropení provádíme i po dešti, kdy se uvolní provozní nečistoty a kropící vůz je může spláchnout. Je to běžný proces v řadě evropských měst. Musíme tedy rozlišovat kropení, které Pražanům usnadňuje život během vlny veder a kropení, které čistí a uklízí metropolitní vozovky.

Proč čištění ulic neprobíhá v jinou hodinu?

Kvůli nočnímu klidu nemůže začít čištění hlavních silničních tahů dříve než v šest hodin ráno. Mezi šestou a osmou hodinou je zároveň nejslabší provoz. Vozidlo musí jet předepsanou pracovní rychlostí, což může v některých místech způsobit několikaminutové zdržení provozu. Naši řidiči se snaží uhýbat, ale ne vždy to je možné. V případě blokového čištění se pak musí počkat na to, než většina lidí odjede do práce. Odstavené vozy snižují možnosti kvalitního úklidu.

Údržba městské zeleně a sekání trávy

Pražské služby nejsou majiteli ani správci travnatých ploch. Většinou jde o pozemky městských částí nebo města, které o formě údržby a intervalu rozhodují. Vždy je potřeba obrátit se na majitel nebo správce. 

+ There are no comments

Add yours