V Británii nelze recyklovat dvě třetiny plastových obalů na jídlo, tvrdí úřady


Britské úřady přišly se znepokojivou studií, která tvrdí, že pouze jedna třetina plastových obalů na jídlo je recyklovatelná. Problém s recyklací se nejčastěji týká plastů, do nichž se balí ovoce, zelenina, jogurty, margarín či jídla do mikrovlnné trouby. Úřady tedy nyní vyzývají tamní výrobce, aby tyto druhy plastů co nejrychleji přestali používat a začali vyvíjet nový, recyklovatelný materiál.

Z analýzy vypracovanou Asociací volných samospráv (LGA) vyplývá, že britské domácnosti ročně spotřebují 520 tisíc tun plastových talířů, vaniček a boxů. Recyklovatelných je ale pouze jedna třetina z nich, tedy zhruba 169 tisíc tun. Dvě třetiny plastových obalů tak ve Spojeném království končí na skládkách nebo ve spalovnách.

„Je načase, aby výrobci přestali zamořovat životní prostředí produkcí škodlivých obalů,“ říká k problému Jidith Blakeová, tisková mluvčí LGA pro environmentalistiku. Podle Blakeové by dokonce vláda měla zvážit jejich zákaz. Mluvčí LGA celou věc uzavírá tvrzením, že pokud se výrobci nadále nebudou zabývat výrobou nového materiálu, jenž bude možné jednoduše recyklovat, tak by přinejmenším měli přispívat k nákladům, které daňoví poplatníci platí za ochranu životního prostředí. 

LGA ve studii označila pět druhů škodlivých obalů: 

  1. Margarínové a zmrzlinové nádoby
  2. Vaničky do mikrovlnné trouby a na masové výrobky
  3. Košíky na ovoce a zeleniny
  4. Jogurtové kelímky
  5. Tácky na pečivo

Problém je v tom, že tyto obaly jsou vytvořené z plastů, jenž není snadné třídit. LGA proto vyzývá výrobce ke spolupráci s úřady, které chtějí vypracovat plán k zastavení používání nerecyklovatelných plastů.

+ There are no comments

Add yours