PS radí: Kam na netradiční výlety po Česku?


Plánujete výlet po České republice, ale máte pocit, že už jste všude byli? Už máte dost všech hradů, zámků nebo zoologických zahrad a hledáte něco zajímavějšího? Pak určitě pokračujte ve čtení, protože jsme si pro vás připravili tři tipy na zajímavé výlety, na které budete jistě dlouho vzpomínat.

Nevšední turistika

SNĚŽKA ZA VÝCHODU SLUNCE

Přivítání nového dne z vrcholu naší nejvyšší hory je okamžik, na který jen tak nezapomenete. Podle mnoha lidí se jedná o jeden z nejemotivnějších a nejkrásnějších turistických zážitků, jež můžete v České republice zažít. Ideálním výchozím bodem je Malá Úpa, odkud vás na vrchol čeká trasa dlouhá zhruba sedm kilometrů. Samotný výstup trvá od dvou do tří hodin – ideální je ale počítat s drobnou časovou rezervou, protože zmeškat ten okamžik, kdy se slunce přehoupne přes obzor, by byla obrovská škoda. Co se týče vybavení, tak určitě doporučujeme teplé oblečení, neboť nehledě na roční období, před úsvitem je na Sněžce vždy zima. Další nutností je čelová, případně obyčejná baterka. Hlavně na začátku výstupu, kdy jste obklopeni hustým lesem, totiž není dobré spoléhat se pouze na svit noční oblohy.

Dobrodružství pro celou rodinu

ČESKÁ PEVNOST BOYARD

Znáte televizní show Pevnost Boyard? Pro nezasvěcené – tato francouzská dobrodružná televizní soutěž spočívá v tom, že hráči v týmech plní nejrůznější úkoly a cílem je uhodnout heslo k otevření trezoru. Stejné dobrodružství, zábavu a napětí můžete zažít i u vy, stačí pouze navštívit TEPfaktor v Chotilsku na Příbramsku. Jedná se o ideální výlet pro celou rodinu, který prověří vaši fyzičku, trpělivost, zručnost a logické uvažování. Hra se skládá z 25 úkolů, po jejichž splnění vás čeká cenná výhra, a je určena pro dvou až pětičlenné týmy. Obrovskou výhodou je, že vůbec nemusíte řešit počasí, protože celá hra probíhá pod střechou. V areálu TEPfaktoru se nachází také zastřešená pláž s barem a několik bungalovů, takže zde bez problému můžete zůstat i přes noc.

Pro knižní a filmové fajnšmekry

HRABALOVA STEZKA

Slavnosti sněženek a Postřižiny – tato legendární díla Bohumila Hrabala vám jistě nemusíme představovat. Co pro vás ale může být novinkou, je to, že kultovní místa, která se objevila ve filmových zpracováních Hrabalových knih, můžete navštívit na naučné stezce dlouhé zhruba 15 kilometrů. Stezka se nachází na Nymbursku v osadě Kersko u Hradišťka, což je místo, kde autor strávil značnou část svého života. Výchozím bodem je proslulá restaurace Hájenka, v níž se odehrála ona dramatická myslivecká hostina. Na otázku “Se šípkovou, nebo se zelím?” si tedy odpověď připravte raději dopředu. Další z mnoha zastávek je Hrabalova chata s číslem popisným 0315, místo, kde vznikla mnohá autorova díla. Stezka končí u pivovaru Nymburk, který je též známý jako Postřižinský, v němž spisovatel prožil své dětství.

+ There are no comments

Add yours