Co dělat s odhozenými žabkami? V Keni z nich vytvářejí barevné sochy zvířat


Ocean Sole je keňská organizace, která z mořského odpadu tvoří umělecká díla. O institucích či jedincích se stejným zaměřením jsme již na našem blogu psali, tato skupina je ovšem zcela unikátní. Specializuje se totiž na velmi specifický druh odpadu, kterým jsou žabky. V České republice sice žabky nepředstavují žádný vážný ekologický problém, v Africe a Asii je ale situace zcela odlišná. Gumové boty jsou zde jedním z nejčastějších zdrojů znečištění na plážích – jen tato organizace jich za minulý rok sesbírala a zrecyklovala přes 520 tisíc. Ocean Sole z nich poté vyrábí barevné sochy, jež slouží jako komunikační nástroj v boji za zdravé oceány. 

Až tři miliardy lidí si z finančních důvodů může dovolit pouze jediný druh obuvi, a tím jsou právě žabky. Bohužel, ve většině případů končí díky špatnému odpadovému hospodářství jako odpad v řekách, mořích a oceánech, kde ohrožují život jak mořských živočichů, tak i ten lidský. Životnost žabek se pohybuje kolem dvou let, množství odhozené obuvi se tedy velice rychle zvětšuje. Pouze africké východní pobřeží každoročně zaplaví neuvěřitelných 90 tun tohoto netradičního odpadu.

“Žabkový problém” se v roce 2006 rozhodla řešit organizace Ocean Sole. Prvotní nápad pochází od Julie Churchové, kterou napadlo, že by odpad zahlcující pobřeží Keni mohl být zdrojem pracovních míst pro místní obyvatele a zároveň inspirací pro změnu v mezinárodním měřítku. Aktuálně společnost zaměstnává zhruba 150 lidí, kteří na plážích sbírají vysloužilé žabky a následně z nich tvoří barevné sochy zvířat ve všech možných velikostech. „Je to nástroj komunikace, kterým bojujeme za zdravé oceány. Říkáme tím, že oceán není skládkou světa. Hledáme způsob, jak lidi k oceánu připoutat. Jsme modrá planeta, a na to většina lidí zapomíná,“ říká o projektu zakladatelka Julie Churchová.

A jak přesně vypadá výrobní proces těchto soch? Nejprve je nutné žabky důkladně očistit od písku a často také od oleje. Následně jsou roztříděné podle barvy a slepené do bloků, které tvoří základ každého díla. Pak už na řadu přichází ostření nožů, měření a řezbářská práce může začít.

O sochy je obrovský zájem, společnost vyřizuje tisíce objednávek a barevné výtvory tak končí po celém světě. Přestože společnost Ocean Sole nalezla velice elegantní řešení tohoto spefického druhu znečištění, v globálním měřítku jej samozřejmě není schopna vyřešit. Jedinou možností je nalézt nějaký biologicky rozložitelný materiál a obuvnické firmy ho co nejrychleji musí začít používat.

+ There are no comments

Add yours