Umělci opět překvapili. V Singapuru postavili bludiště z plastových lahví


Španělský umělecký soubor Luzinterruptus vytvořil v rámci své dlouhodobé mise, jež spočívá v rozšiřování povědomí o nebezpečnosti plastového odpadu, další netradiční instalaci. Světelná instalace dostala název Transistable Plastic a vytvořena byla z 20 tisíc plastových lahví. Aktuálně je vystavena v Singapuru, kde právě teď probíhá jediný ekologicky šetrný festival světelného umění a designu v Asii. 

Plastové lahve, které umělci použily, pocházejí ze singapurských hotelů, restaurací a nákupních center. Proces shromažďování trval zhruba jeden měsíc a jednalo se o nejnáročnější část celé realizace. Luzinterruptus lahve následně zabalili do vakua a vytvořili z nich panely, které mezi sebou propojili. Výsledkem je sedm velkých osvětlených stěn, mezi nimiž se návštěvníci mohou volně pohybovat a obdivovat tak jednotlivé panely. 

Plasty jsou osvětlené studeným světlem, takže je možné krásně rozpoznat etikety a zjistit, jaké nápoje patří v Singapuru mezi nejoblíbenější. Instalace se nachází na jednom z nejrušnějších tranzitních míst, což znamená, že pokud se obyvatelé, ale i turisté, chtějí dostat z jedné strany zálivu na druhou, musejí přes toto netradiční bludiště projít. Více než minutová cesta skrz instalaci může u některých lidí vyvolat úzkostlivé, až klaustrofobické pocity, ale to je přesně to, čeho umělci chtějí dosáhnout. Jedná se totiž o paralelu toho, jak nás v dnešní době plastový odpad nezadržitelně zaplavuje a dusí.  

O španělském souboru Luzinterruptus jsme na našem blogu již psali – konkrétně se jednalo o jejich počin v Madridu. Článek si můžete připomenout ZDE.

+ There are no comments

Add yours