Mech může přispět k dekontaminaci vody a půdy


Japonští vědci z centra RIKEN prokázali, že mech může být zelená alternativa pro dekontaminaci znečištěné vody a půdy. Ve své studii zkoumali zkrutek vláhojemný, latinsky Funaria hygrometrica, který dokáže absorbovat a rovněž tolerovat působivé množství toxického olova. 

Znečištění vody olovem je velice vážný problém a pokud se otálí s jeho řešením, tak může mít katastrofální následky. Typický způsob, jak z vody odstranit těžké kovy, vyžaduje fosilní paliva a značné množství energie. Alternativou k této metodě je takzvaná fyromediace, která k vyčištění vody nebo půdy využívá fotosyntetické organismy – například rostliny. Vědci si k tomuto výzkumu vybrali zkrutek vláhojemný, o němž je známo, že bez problému roste v lokalitách kontaminovanými kovy, jako je měď, zinek a olovo. 

„Zjistili jsme, že mech může fungovat jako vynikající absorbent olova, pokud se nachází ve stádiu prvoklíčku,“ říká autor studie Misao Itouga. Tato informace tedy znamená, že se zkrutek může stát výjimečným biologickým čističem pro těžební i chemický průmysl.

Aby vědci dokázali charakterizovat schopnost mechu absorbovat kovy, tak prvoklíčky zkrutku otestovali s roztoky 15 kovů o různých koncentracích. Po 22 hodinách expozice buňky mechu vstřebaly takové množství olova, že tvořilo až 74 % jejich sušiny, což je velmi vysoké číslo. Další testy také ukázaly velice dobrou schopnost absorbovat olovo při hodnotách pH mezi 3 a 9, což je důležité, protože kyselost znečištěné vody se může měnit. 

+ There are no comments

Add yours