Super Bowl: Největší americká sportovní událost, tentokrát s nulovým odpadem


V neděli 4. února se konal Super Bowl, finále ligy amerického fotbalu, což je pro Američany jeden z největších sportovních svátků roku. V tomto článku se ovšem nebudeme zabývat samotnou hrou, v níž mimochodem Philadelphia Eagles porazili New England Patriots, ale velmi ambiciózním cílem, který si dali pořadatelé a sponzoři. V rámci plánu Rush2Recycle se z tohoto zápasu totiž rozhodli vytvořit akci s nulovým odpadem. 

Zápas osobně navštívilo téměř 60 tisíc lidí, takže úkol to skutečně nebyl jednoduchý. Kromě povzbuzování hráčů byla na stadionu také cítit silná motivace k recyklaci, a to se při událostech tohoto typu moc často nevidí. K dosažení cíle nulového odpadu bylo nutné zrecyklovat 40 tun odpadu. Plán zahrnoval recyklaci plastových lahví, hliníkových plechovek, kompostování potravinového odpadu a nalezení využití pro místní komunitu. Také se muselo přetvořit více než 70 druhů produktů, jako například kelímků na pivo, tácků na nachos nebo kelímků na sýrovou omáčku, tak aby mohly být 100% kompostovatelné. 

Přímo na stadionu bylo nutné zajistit určitou podporu, a proto organizace Rush2Recycle zaměstnala kolem 200 studentů, kteří fanouškům pomáhali likvidovat odpad do správných košů. Akci rovněž doprovázela rozsáhlá kampaň na sociálních sítích a během zápasu se promítala videa s tipy pro recyklaci, jež uváděla hvězda amerického fotbalu a ambasador projektu Hines Ward. 

NFL (národní fotbalová liga) podporovala myšlenku nulového odpadu již v minulosti, ale Rush2Recykle je prvním projektem o takové velikosti. Pořadatelé doufají, že se letošní Super Bowl stane příkladem pro ostatní sportovní události, které se v budoucnu budou konat – a my rozhodně doufáme s nimi. 

+ There are no comments

Add yours