Množství světového elektroodpadu vyrostlo za poslední dva roky o 8 %


Množství elektroodpadu ve světě se v roce 2016 vyšplhalo na neuvěřitelných 44 milionů tun. Umíte si takové množství vůbec představit? Taková hmotnost se rovná například devíti Velkým pyramidám v Gíze, 4 tisícům Eiffelových věží nebo 1,23 milionu nákladních automobilů, které by vytvořily kolonu z New Yorku až do Bangkoku. Oproti roku 2014 množství elektroodpadu vyrostlo o 3,3 miliony tun, což je nárůst o 8 %, a s největší pravděpodobností bude tento rostoucí trend pokračovat i nadále. 

Zajímavé je, že elektroodpad často tvoří cenné kovy jako zlato, stříbro, měď nebo platina, a přesto bylo recyklováno pouze 20 % odpadu. Celková hodnota obnovitelných materiálů z elektroodpadu se odhaduje na 55 miliard dolarů, tedy více než činí hrubý domácí produkt většiny zemí světa. Velká část těchto peněz je ale bohužel promrhaná nedostatečnou recyklací. 

Co stojí za prudkým nárůstem elektroodpadu? Mohou za to hlavně klesající ceny elektroniky, což ji činí dostupnou pro větší počet lidí. Nižší ceny zároveň podporují předčasnou výměnu elektronických zařízení, a to logicky znamená více odpadu. 

Výsledkem je, že průměrné množství vyprodukovaného elektroodpadu na jednoho obyvatele bylo v roce 2016 zhruba 6,1 kilogramů. Pozoruhodné je pak srovnání jednotlivých kontinentů. Největším generátorem odpadu na obyvatele byla Austrálie (17,3 kilogramů), dále Evropa (16,6 kilogramů) a pomyslnou bronzovou medaili by získala Severní Amerika (11,6 kilogramů). 

+ There are no comments

Add yours