Futuristické fotografie poukazují na problém elektroopadu


Elektronický odpad je jedním z nejrychleji rostoucích odpadních toků. Každý rok se na světě vyřadí zhruba 40 milionů tun elektroniky – recyklací ale prochází pouze 12,5 % z tohoto množství, a tak většina elektroopadu bohužel končí na skládkách. Na tento problém, který každým rokem nabírá na velikosti, se aktuálně pokusil upozornit fotograf a umělec Benjamin Von Wong. Van Wong nafotil sérii futuristických fotografií, na jejichž tvorbu použil zhruba 1859 kilogramů elektronického odpadu. 

Kanadský fotograf na projektu spolupracoval se společností Dell, která disponuje největším recyklačním programem na světě a nabízí bezplatnou recyklaci všech svých produktů. Firma Dell umělci poskytla veškerý materiál a také prostory, v nichž focení probíhalo.

Van Wong měl ve svém týmu zhruba 50 dobrovolníků, kteří elektroodpad nejprve vytřídili a následně z něj vytvořili tyto neuvěřitelné kompozice. Přípava projektu trvala 10 dní a po jeho skončení byl veškerý materiál vrácen společnosti Dell k řádné recyklaci. 

Fotograf již v minulosti podobný projekt absolvoval – tehdy se jednalo o kooperaci se společností Tomra a cílem bylo upozornit na problém plastového odpadu. „Myslím, že hlavně díky projektu o plastovém odpadu do mě společnost Dell vložila svoji důvěru a rozhodla se pro spolupráci. Mým dlouhodobým cílem je jednak poukazovat na určitá témata, a dále přimět korporace, aby byly více společensky odpovědné. Společenská odpovědnost firem mnohdy nedostává dostatek prostoru, často jí chybí zajímavý úhel pohledu, ale já věřím, že mé umění dokáže tyto mezery zaplnit“, vysvětluje Van Wong.

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment