Plastikophobia: Nová umělecká instalace, která má vyvolat strach z plastů


Měli bychom se bát plastů? Podle jedné skupiny umělců ano, a proto vytvořila unikátní dílo, které by toho mělo docílit. Podle slov hlavního autora je instalace ohromující „instagramovou pastí“, která zároveň ukazuje objem odpadu produkovaného relativně malým počtem lidí v krátkém časovém rámci.

Plastikophobia je název nové umělecké instalace vyrobené z téměř dvaceti tisíc plastových kelímků na jedno použití. Jejími autory jsou umělec Benjamin Von Wong, o němž jsme na našem blogu už psali, zpracovatel Joshua Goh a původkyně mnoha udržitelných projektů, Laura Francois. Toto netradiční umělecké dílo stojí v Singapuru a nabízí skutečně fascinující podívanou.

Idea projektu spočívá podle autorů v tom, že pokud by lidé měli z plastu strach, tak by ho tolik nepoužívali. Proto je instalace postavena takovým způsobem, aby návštěvníkům navodila jak okouzlující, tak i nepříjemný – řekněme až trochu klaustrofobický – pocit, a v ideálním případě by člověk měl odejít se silnou averzí vůči tomuto materiálu – plastikofobii. „Ačkoliv termín „Plastikophobia“ oficiálně neexistuje, tak podle nás dokonale vystihuje pocit, který máme vůči jednorázovým plastům“, vysvětluje Benjamin Von Wong.

Nasbírat 18 tisíc kelímků trvalo týmu a dobrovolníkům pouhé dva dny a kompletní realizace byla hotová během deseti dnů. Všechny kelímky pocházejí z celkem 24 singapurských potravinářských center, ve kterých se to plastovým nádobím jen hemží. Laura Fracois tvrdí, že celkový počet kelímků představuje pouhou polovinu toho, kolik jich tato centra každý den vyprodukují. 

Benjamin se svým týmem následně kelímky umyli, upevnili na dřevěnou konstrukci, roztavili, spojili dohromady a ve finále ozdobili pulzujícími LED světly – výsledek pak představuje zářící Zemi, která je obklopená mořem z plastů. „Tři dny před termínem jsem cítil, že instalace je příliš pěkná. 18 tisíc kelímků by přece nemělo vypadat pěkně. Ale mýlil jsem se. Plast je sám o sobě krásný – co není krásné je plastové znečištění”, popisuje své pocity Benjamin.

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment