Rokycany otevřely první ekologické veřejné toalety. Bez elektřiny a chemie


K významnému kroku směrem k udržitelnosti a ekologii došlo ve městě Rokycany, kde nedávno otevřeli první ekologické veřejné toalety v České republice. Využívají finskou technologii, která je nezávislá na elektřině a chemických látkách. 

Toalety české značky BIOCULTUS jsou umístěné u skateparku a cesty na rozhlednu Kotel, která v letošním roce slaví desáté výročí. Jsou vyrobené ze dřeva a recyklovaných materiálů. Svým jedinečným designem nejenže nabízí efektivní řešení pro hygienické potřeby, ale také respektují životní prostředí. 

Nové rokycanské veřejné záchody jsou navrženy s ohledem na minimalizaci spotřeby vody. Namísto tradičního splachování se používají piliny, což snižuje nároky na pitnou vodu a zároveň umožňuje šetrnější přístup k životnímu prostředí.

Systém kompostace, který je integrován do fungování toalety, umožňuje organickému materiálu proměnit se v čistý humus, který lze použít k hnojení okrasné zeleně. Tento přirozený proces minimalizuje rizika pro zdraví člověka a zajišťuje udržitelný a ekologický způsob nakládání s odpady.

Nové ekologické veřejné toalety v Rokycanech představují významný krok směrem k udržitelnosti a ohleduplnosti k životnímu prostředí. Jsou příkladem inovativního a efektivního řešení pro veřejné hygienické potřeby, které slouží nejen obyvatelům, ale také návštěvníkům města.

Kompostovací toalety BIOCULTUS jsou také skvělým řešením pro přírodní oblasti, což dokazuje jejich první prototyp na Šumavě, kde efektivně zapadají do krajiny na turisticky oblíbeném místě Rovina.

Zdroje: 

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-rokycanech-postavili-prvni-ekologicke-verejne-toalety.nevyuzivaji-elektrinu-ani-chemii

https://www.rokycany.cz/v-rokycanech-se-otevrela-prvni-verejna-ekologicka-toaleta-v-ceske-republice-u-skateparku-a-cesty-na-rozhlednu-kotel/d-911343/p1=78971

+ There are no comments

Add yours