Symbol Vánoc ucpává pražské popelnice, přitom do žádné z nich nepatří


S příchodem Tří králů postupně mizí z domácností nejpopulárnější symbol Vánoc, ozdobený stromeček. Pro jeho likvidaci platí jednoduchá pravidla. Vždy záleží na tom, kde mají občané umístěnou popelnici na směsný odpad. Živé jehličnany, ale ani ty umělé, v žádném případě nepatří dovnitř nádob. Výrazně by se tím zmenšila jejich kapacita a prostor pro další odpad. Stromečky je nutné odložit vždy vedle popelnic. Důkladně odstrojené, aby z nich v rámci cirkularity mohla vzniknout štěpka nebo kompost. Umělé vánoční stromečky by pak měli lidé vozit jen a pouze na sběrné dvory.

Pražané jsou už sice několik let zvyklí jehličnany odkládat vedle popelnic, mnozí ale stále chybují. Pravidla jsou přitom jednoduchá. Vždy záleží na umístění nádob na směsný odpad. V případě, že jsou veřejně přístupné na ulici, je možné stromeček volně odložit vedle nich. Pokud mají lidé černé popelnice ve vnitrobloku, v zamčených klecích nebo u rodinného domu, měli by stromek odnést k nejbližšímu veřejnému stanovišti tříděného odpadu ideálně den před svozem. Například loni začátkem ledna silně foukalo. Stromečky v ulicích i na silnicích místy komplikovaly dopravu a mohly navíc někomu způsobit drobné škody, jako oděrky na autech.

„Obyvatele činžovních domů nebo novostaveb, kteří mají popelnice na směsný i tříděný odpad ve vnitrobloku, případně v domě, prosíme o odložení stromku k nejbližšímu veřejnému stanovišti tříděného odpadu,“ doplňuje mluvčí Pražských služeb Alexandr Komarnický a dodává: „Občany zároveň žádáme, aby nevyhazovali jehličnany do popelnic, ale vždy vedle nich. To, aby v nádobách zůstalo místo pro další odpadky a nevznikaly kolem černé skládky.“ Nejbližší venkovní barvené popelnice je možné dohledat v online mapě tříděného odpadu tady: https://ksnko.praha.eu/map-separated/ nebo tady: https://odpady.mojepraha.eu/

Běžně se stává, že se lidé začínají zbavovat stromečků hned po Štědrém dni. Jedná se však o jednotky kusů. První větší vlnu očekávají popeláři po svátku Tří králů. Do konce února jich svezou odhadem stovky tisíc. V přepočtu na hmotnost šlo za loňský rok přibližně o 250 tun tohoto svátečního bioodpadu z celé Prahy. Pro stromky vyjíždí posádky menších nákladních vozů s valníkem i speciálně vyčleněná popelářská auta. Sváží je na překladiště a následně do kompostáren. Očištěné stromky tu poslouží k výrobě štěpky, nebo kompostu. Ty znečištěné, nebo řádně neodstrojené najdou své využití ve spalovně ZEVO Malešice. Tady z nich vznikne světlo a teplo pro pražské domácností. Ani jeden stromek nepřijde nazmar. Pražské služby ale zároveň důrazně apelují na občany, aby se vánočních stromků nezbavovali v přírodě. „Prosíme, v žádném případě je neodnášejte do lesa nebo městského parku, zapomenuté ozdoby a háčky by mohly ublížit drobným živočichům, ptákům i divoké zvěři,“ uzavírá Komarnický. Umělé stromečky, které dosloužily, pak patří jen a pouze na sběrné dvory.

+ There are no comments

Add yours