Vánoce 2023: Pražské služby posílají do ulic svou největší hvězdu


Hlavní město se po roce znovu rozzáří a zabalí do svátečního, o překvapení nebude ani tentokrát nouze. Tady je jedno z nich. Vánoční osvětlení a stylové dekorace letos opět doplní i největší hvězda Pražských služeb. Tematicky ozdobená kukačka. Obyvatelé i návštěvníci metropole ji mohou potkat v centru, především v pozdně odpoledních a večerních hodinách, přímo při práci. Cílem takto netradičního popelářského vozu je znovu potěšit veřejnost, podtrhnout krásy Prahy a v neposlední řadě vykouzlit úsměvy na tvářích kolemjdoucích po celý advent i během nejkrásnějších svátků v roce.

Vánočně ozdobený popelářský vůz značky Mercedes-Benz 1830 GL na CNG pohon mohou lidé zahlédnout především v historickém centru. Například v oblastech kolem Pražského hradu, Hradčan, Starého Města nebo Malé Strany. „V posledních letech se tato místa skvěle osvědčila. Sváteční kukačka bude navíc v terénu vždy během večerní směny od 19 hodin. To už je tma, tím pádem naše hvězda krásně vynikne,“ přibližuje tiskový mluvčí Pražských služeb Alexandr Komarnický. Dekorace na tomto popelářském voze tvoří 100 metrů dlouhý kabel a celkem 2 200 úsporných LED diod s minimální spotřebou. Posádka se skládá standardně z řidiče a tří popelářů, kteří mají na starost svoz směsného komunálního odpadu.

Vzhledem k tomu, že obsah černých popelnic na směsný komunální odpad z Prahy končí v ZEVO Malešice, bude vůz k vidění občas i mimo centrum, když poveze náklad do spalovny. „Tady zacházíme s odpadem jako s cenným zdrojem. Takřka bez vzniku zplodin ho energeticky využijeme. Přeměníme na elektřinu a teplo pro zhruba dvacet tisíc pražských domácností. Po dokončení rekonstrukce v rámci projektu GOLEM je naše spalovna skutečně ekologická, emisně srovnatelná s teplárnami spalujícími zemní plyn,” zdůrazňuje Komarnický.

„V uplynulých dvou letech budila naše sváteční technika velkou pozornost. Lidé si ji fotili, natáčeli, označovali na sociálních sítích a měli z ní skutečně radost. Na vánoční kukačku jsme zaznamenali samé pozitivní ohlasy, proto jsme se rozhodli ji letos vypravit znovu. Myslíme si, že je to v téhle době potřeba,“ uzavírá Komarnický. Pražské služby však zároveň připomínají a zdvořile prosí, aby lidé respektovali, že jde o pracovní stroj, který je v terénu kvůli výkonu služby. Důležité je proto především dodržovat bezpečný odstup. Nazdobenou techniku rozsvítí společnost 1. prosince, v ulicích bude k vidění až do nového roku.

Svoz odpadu probíhá v hlavním městě celoročně. Kolem svátků je ale pravidelně intenzivnější. Denně se po Praze pohybuje více než 100 popelářských vozů s více než 300 pracovníky Pražských služeb, kteří za směnu ujedou průměrně 75 kilometrů dlouhou trasu. Vánoční kukačka vyjela do terénu poprvé v roce 2021, od té doby se těší velké oblibě veřejnosti.

+ There are no comments

Add yours