Strom roku zná vítěze!


Pravidelnou anketu letos ovládla netypická hrušeň. Ta stojí nedaleko obce Mrákotín.

Jako by strom vypadl přímo z písně kapely Čechomor. Vítězná hruška stojí rovněž v širém poli a vršek se jí nejen většinu roku zelená, ale také naklání k jedné straně. Stojí v poli u obce Mrákotín, nedaleko Skutče. Odhadovaný věk hrušky je asi 110 let. A s odkazem ke známé české kapele se pojí i název nominace Stojí hruška v širém poli.

Je zajímavá nejen svým zjevem, ale také příběhem a především odolností, díky které zvládla přežít celé 20. století. Zažila meliorace, kolektivizaci i všechny nešvary zemědělství. Pásly se kolem ní krávy, které se o ní drbaly, a protože stojí na poli, jezdí kolem ní velké zemědělské stroje a také musí čelit nepříjemným povětrnostním podmínkám. Kvůli větru je také její koruna výrazně ohnutá.

Anketu Strom roku pořádá každoročně Nadace Partnerství. Letos se do superfinále probojovalo pět stromů, většina z nic byly lípy. Nakonec ale zvítězila právě mrákotínská hrušeň. Pokračuje tak v trendu posledních let, kdy se mezi vítězi objevují ovocné stromy. Loni totiž rovněž vyhrála hrušeň a před třemi lety jabloň. Vítěznou hrušku nyní čeká odborné ošetření od týmu arboretistů.

Zdroj: https://cc.cz/stromem-roku-je-hruska-ktera-stoji-v-sirem-poli-pripomina-nevhodne-zasahy-komunistickeho-rezimu-do-krajiny/ https://pardubice.rozhlas.cz/stromem-roku-2023-je-vetrem-oslehana-a-osamela-hrusen-z-mrakotina-9099896

+ There are no comments

Add yours