Nejvyšší dřevěný mrakodrap u našich sousedů


Je to tak! Už v roce 2026 by ve Vídni měla přesně taková budova stát.

Stavba by měla začít ještě o rok dříve. Společnost UBM, která za projektem stojí, uvádí, že mrakodrap by měl být vysoký 113 metrů a měl by být co nejvíce šetrný k životnímu prostředí. Toho se docílí v první řadě využitím dřevěného stavebního materiálu. Ale u toho to nekončí. V plánu je využití geotermální energie pomocí hlubinných vrtů, podzemní vody a instalace fotovoltaických panelů.

Specifická budova bude sloužit převážně k administrativním účelům. Vyrůst by měla nedaleko stanice metra U2 Donaumarina, která se nachází ve vídeňské oblasti Waterfront.

Zajímavé je i legislativní pozadí celé stavby. V Rakousku mají předpisy přímo pro dřevěné stavby. Ty mohou být vysoké maximálně šest pater plus přízemí. V tomto typu budov už je třeba kombinovat dřevo s železobetonem, který se využije pro suterén a jádra staveb. Vyšší budovy ze dřeva potřebují inženýrský přístup požární ochrany, díky kterému mohou být v Rakousku, ale třeba i v Německu vyšší stavby. Pro srovnání ještě tuzemská praxe. V České republice je možné stavět dřevostavby maximálně čtyřpodlažní. V praxi ale většinou vždy záleží na individuálním schvalování.

Zdroj: https://cc.cz/ve-vidni-ma-vyrust-nejvyssi-dreveny-mrakodrap-na-svete-vyuzivat-bude-energii-ze-slunce-a-zemskeho-jadra/

+ There are no comments

Add yours