Pardubice inspirací pro další města


Město perníku a koňských dostihů vrací do svých ulic stromy. Pardubice přichází s inovativním projektem.

O tom, jak důležité jsou stromy v ulicích měst bylo v posledních, obzvlášť horkých létech, řečeno víc než dost. Své o tom ví i radní v Pardubicích. V Jahnově ulici museli nechat vykácet dvacet šest třešní, kterým nevyhovovaly podmínky a v podstatě živořily. Byly totiž zasazeny do betonových skruží. Stromy ale na ulici chyběly, a tak se začalo hledat nové řešení. Jenže výsadba nových stromů má svá úskalí, protože pod zemí vede nepřeberné množství kabelů a dalších součástí inženýrských sítí.

A ty jsou hlavním problémem, který brání vzniku nové zeleně. Veřejnost se často dotazuje, proč na místech, kde dojde k vykácení stromů, zároveň nedochází i k jejich novému vysazení. Odpovědí jsou právě hustě protkané sítě, které to bohužel neumožňují.

V Jahnově ulici nakonec řešení našli. Vysazeny budou akáty, což jsou nekvetoucí stromy, které dosahují výšky i šířky kolem dvou metrů. Zároveň jejich kořenový systém není nijak obrovský a neohrozí tak sítě. Rozsáhlé práce v Pardubicích již začali. Firma začala rozebírat žulový chodník, čeká jí položení asfaltového povrchu cyklostezky, úprava inženýrských sítí, oprava veřejného osvětlení a samozřejmě i výsadba nových stromů.

Snad Pardubice půjdou v tomto ohledu dalším městům příkladem, protože je vidět, že zeleně v ulicích se není třeba vzdávat, i když jsou podmínky ve městech pro přírodu čím dál víc složitější.

Zdroj: https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubice-obnovuji-alej-v-jahnove-ulici-vysazeny-budou-novou-metodou

+ There are no comments

Add yours