Jak správně třídit odpad: Průvodce pro obyvatele Prahy


Patříme mezi evropské rekordmany v třídění odpadu. V roce 2021 Češi vytřídili 77 % všech použitých obalů vyprodukovaných v ČR a tato čísla rok od roku rostou. Nejčastěji lidé vrací zpět do oběhu papír a sklo, naopak nejhůře jsou na tom nápojové kartony. Správně vytřídit odpad ale může být někdy oříšek i pro zkušeného ekologa. Právě proto jsme si pro vás dnes připravili malého průvodce tříděním odpadu. Chvilka vašeho času, věnovaná tomuto průvodci, může zabránit znehodnocení celého obsahu kontejneru, a to by byla velká škoda! Pokračujte tedy ve čtení a udělejte si v této „třídící záhadě” jednou provždy jasno.

Žlutá na plast

Co sem patří?

Do žlutého kontejneru na plasty jednoznačně patří veškeré PET lahve, ale pozor, každou z těchto lahví je nutné pečlivě sešlápnout a zmenšit tak její objem, aby v kontejneru zabírala co nejméně místa. Dále do plastů můžeme vložit fólie, sáčky, plastové tašky, obaly od pracích, čistících či kosmetických přípravků. Patří sem také kelímky od mléčných výrobků, jejichž vymývání není pro recyklaci nezbytně nutné, měli byste se ale snažit, je alespoň důkladně vyškrábat a zbavit tak největších nečistot. Do kontejneru lze vhodit i pěnový polystyren, avšak po menších kusech.

Co do žluté naopak nepatří?

Pokud nechcete způsobit více škody než užitku, nevkládejte do popelnic mastné obaly se zbytky potravin, obaly od barev, žíravin nebo jiných nebezpečných látek. Kam s nebezpečným odpadem se můžete dočíst zde (https://www.psas.cz/nebezpecny-odpad).

Modrá na papír

Co je ještě papír?

Do papíru je možné bez obav vytřídit časopisy, noviny, sešity, papírové lepenky, obaly, knihy a rozložené krabice. Možná vás to překvapí, ale do tohoto kontejneru lze také vhodit obálky, a to i ty s průhledným okénkem. Naopak bublinkové obálky je potřeba vkládat bez plastového vnitřku. Škodu nezpůsobíte, ani pokud do kontejneru vhodíte papíry sešité kancelářskými sponkami, ty se totiž během recyklace samy oddělí.

Co do papíru nevhazovat?

Stejně jako u plastu, do kontejneru na papír nepatří mastný, promáčený či jinak silně znečištěný papír. Z tohoto důvodu je také potřeba kontejnery po vhození odpadu důkladně zavírat, aby nedošlo k znehodnocení již vytříděného odpadu vlivem deště.

Zelená na sklo

Co vhodit do skla?

Tu nejtěžší část máme za sebou. Se sklem je to už poměrně jednoduché. Do zeleného kontejneru na sklo je možné vhazovat lahve od nápojů, zavařovací sklenice, dokonce i tabulové sklo z oken. Pokud jsou k dispozici dva kontejnery, třídíme do zeleného barevné sklo a do bílého sklo čiré.

Co do skla nepatří?

Do kontejnerů na sklo nevhazujeme keramiku, porcelán, autosklo, zlacené nebo pokovované sklo.

Nápojové kartony

Krabice od džusů, mléčných výrobků nebo vín vám poděkují, pokud je správně vytřídíte do kontejnerů na nápojové kartony. Platí zde stejné pravidlo jako u PET lahví, je potřeba je nejprve důkladně sešlápnout, aby zbytečně nezabíraly místo pro další odpad. Do kontejnerů na nápojové kartony nevkládejte měkké obaly od kávy a silně znečištěné kartony.

Kovové odpady

Do kontejneru na kovový odpad můžete bez obav vytřídit plechovky od nápojů, kovové trubky, konzervy, alobal, kovové zátky, hřebíky, šroubky a další drobný kov. Nevkládejte do něj ale plechovky od barev či dalších nebezpečných látek, tlakové nádoby nebo domácí spotřebiče. Ledničky, pračky, mikrovlnky a další spotřebiče můžete odevzdat na sběrném dvoře. Jejich seznam a otevírací dobu naleznete zde (https://www.psas.cz/sberne-dvory).

A jsme v cíli!

Zvládli jste to až sem? Gratulujeme! Je důležité, kolik toho vytřídíme, ale ještě důležitější je, jak to vytřídíme. Pokud vás zajímá, kde máte kontejnery na tříděný odpad nejblíže, podívejte se na následující mapu (https://ksnko.praha.eu/map-separated/), ta obsahuje nejen stanoviště jednotlivých kontejnerů, ale například i frekvenci jejich svozu.

Zdroje:

https://www.ekokom.cz/cz/ostatni/pro-verejnost/kratce-o-trideni/

https://www.psas.cz/svoz-trideneho-odpadu

https://www.youtube.com/watch?v=OZAwxXcGU9A

https://www.psas.cz/nebezpecny-odpad

https://www.novinky.cz/clanek/bydleni-tipy-a-trendy-jak-cesi-tridi-odpady-a-myty-s-tridenim-spojene-40410224

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/trideni-odpad-skladka-recyklace-papir-plast-sklo.A200512_153806_ekonomika_mato

http://www.jaksetociodpady.cz/aktuality/cesi-jsou-ve-trideni-odpadu-na-spici-evropske-unie-281.htm

+ There are no comments

Add yours