Nejlepší kamarád stromů může být syrovátka!


Hydrogely ze syrovátky se totiž zdají být skvělou a ekologickou variantou, jak zvyšovat schopnost půdy zadržet, a především udržet vodu.

Zlínští výzkumníci z Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně přišli s hydrogelem vyrobeným z čistě přírodního materiálu – syrovátky. Tyto hydrogely mají jedinečnou schopnost při dešti nasát vodu a pak jí postupně uvolňovat. Zmínění vědci do suché půdy zasadili jak sazenice dubů s hydrogely, tak bez nich a po dvou měsících mají první výsledky.

Pro výsadbu zvolili lokalitu u pískovny Bzenec na Hodonínsku především proto, že v tamní půdě je velké množství písku a je tak velmi suchá. Vysazeno bylo 75 mladých doubků. Šedesát z nich bylo vysazeno společně s testovaným hydrogelem a patnáct bez něj. Po dvou měsících se vědci vydali porovnat výsledky a byli velmi příjemně překvapeni schopnostmi hydrogelu. Sazenice, které spolu s ním byly vysazeny, rostly v průměru asi třikrát rychleji. Z patnácti sazenic bez hydrogelu jich dokonce několik úplně zaschlo.

Hydrogel vyrobený ze syrovátky má podobu maličkých granulí. Ty do sebe vsakují vodu a zvětšují svůj objem. Půda s jejich pomocí dokáže nasáknout až o 40 procent více vody a udrží ji o polovinu delší dobu. Po každém dešti se navíc tento cyklus opakuje. Hydrogely jako takové nejsou žádná novinka, běžně se už řadu let používají v lesnictví nebo třeba při výrobě dětských plen. Z ekologického hlediska jsou ale velkým problémem, protože jsou na bázi ropy a tím pádem ekologicky nerozložitelné. Syrovátka je oproti tomu zcela přírodní a navíc levná. Jedná se totiž o odpad z potravinářského průmyslu. A protože je jí velká nadprodukce, je skvělé, že našla své druhotné využití. Syrovátkové hydrogely by se na trh měly dostat příští rok.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/priroda/experiment-hydrogel-syrovatka_2307082302_ako

+ There are no comments

Add yours