Je libo dřevěnou koupelnu?


Možná vám přijde, že dřevo není úplně ideálním materiálem do koupelny, ale ve Finsku se rozhodli přesvědčit o opaku!

Dřevěné koupelnové příslušenství společnosti Woodio je novinka na finském trhu. Ačkoliv to může znít trochu zvláštně, není se čeho obávat. Záchodové mísy, vany nebo umyvadla jsou vyrobené speciální technologií z březové štěpky. Nejdůležitějším prvkem je speciální nátěr, který zajišťuje jejich funkčnost.

Výrobce uvádí, že výrobky z tohoto kompozitního materiálu mají stejné vlastnosti jako mají keramické či porcelánové výrobky a nelze je ani na první pohled rozeznat. Zároveň jsou ale mnohem odolnější. Jejich největší benefit je ale především minimální uhlíková stopa během výroby, materiály, které pochází z udržitelných zdrojů a recyklovatelnost. To vše navíc doplňuje ikonický finský design. I díky němu tyto koupelnové doplňky získaly prestižní ocenění.

Při výrobě klasického keramického nebo porcelánového vybavení koupelen se vany, umyvadla nebo třeba záchodové mísy ohřívají až na 1500 stupňů Celsia, a to minimálně na dvanáct hodin. Výrobci navíc používají plyn, který je nejen drahý, ale také v procesu vytváří emise oxidu uhličitého. Odhaduje se také, že na výrobu každého metru čtverečního keramiky je potřeba asi dvaceti litrů vody. A to vše u výrobků Woodio odpadá.

Ředitelka pro globální prodej společnosti Natascha Wohlgemuth říká, že zpočátku byl nápad vyrobit koupelný nábytek ze dřeva hlavně legrace a výzva. Když se ale postupně s tímto průmyslem více seznamovali, uvědomili si, jak revoluční celý projekt je. Produkty Woodie lze v současné době už zakoupit i u nás.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tech-technologie-finove-vynalezli-zachody-z-drevenych-pilin-jsou-nerozbitne-a-ekologictejsi-228378 https://pozitivni-zpravy.cz/ekologicke-koupelny-ze-dreva-vyrabeji-ve-finsku/

+ There are no comments

Add yours