Zálohování PET lahví a plechovek má svá pravidla


Přišlo s nimi Ministerstvo životního prostředí. Změnu zákona v paragrafovém znění by rádo představilo do konce roku. Ministerstvo by také dále chtělo i jiné projekty, které se zabývají recyklací odpadů.

Už od poloviny roku 2025 by se s plechovkami a PET lahvemi mělo zacházet stejně jako se zálohovaným sklem. Plechovky i lahve budou mít stejnou zálohu, kterou určí vyhláška k zákonu. Počítá se s výší zhruba 4-5 korun. Plechovky a lahve nebude nutné nijak vymývat, hlavní je, aby nebyly nijak zdeformované, například sešlápnuté, aby měly etiketu a šel dobře naskenovat jejich EAN kód.

Ministerstvo životního prostředí představilo řadu pravidel, mezi nimi například to, že místa, která budou odebírat zálohované obaly budou jasně určitelná. Spotřebitelé také získají jasné a srozumitelné informace. I jednotlivé zálohované obaly budou jasně označené. Celý systém bude mít navíc na starosti operátor, který bude zapojeným subjektům a státní správě poskytovat všechny potřebné informace. Za neplnění těchto povinností bude pokuta. Podle ministerstva bude vysoká natolik, aby nikoho nelákalo nastavená pravidla nedodržovat.

Zavést místo, kde bude možné PET lahve a plechovky vracet, bude povinné ve všech prodejnách nad padesát metrů čtverečních. A výkup zálohovaných obalů se bude týkat i online prodejců. Ministerstvo si od zálohování slibuje především zvýšení počtu kusů plechovek a PET lahví, které se dostanou k recyklaci, na číslo 2,5 milionu. Také by mohlo dojít díky zálohování ke snížení odpadu, který lidé volně zahazují v přírodě.

Dobrou zprávou z posledních dní je, že Češi zálohovat chtějí. Ačkoliv má vše přijít v platnost až za dva roky, vybrané prodejny Kaufland a Lidl už tuto možnost zavedly nyní. A s velkým úspěchem! Za tři měsíce se vybralo 260 tisíc lahví a plechovek. Lidé za to získávali slevové kupony, ale uplatnila je asi jen čtvrtina z nich. Motivace tedy nejsou jen finanční, zákazníci si uvědomují ekologickou i etickou stránku věci a důležitost zavedení zálohového systému.

Zdroj: https://pozitivni-zpravy.cz/zkusebni-zalohovani-pet-lahvi-slavi-uspech-za-prvni-tri-mesice-jich-cesi-vratili-pres-ctvrt-milionu/

https://pozitivni-zpravy.cz/ministerstvo-zivotniho-prostredi-predstavilo-pravidla-pro-zalohovani-pet-lahvi-a-plechovek-platit-budou-od-roku-2025/

+ There are no comments

Add yours