Konečně! Rozložitelná brčka, která se v nápoji nerozpadnou


Určitě to také znáte. Vychutnáváte si osvěžující limonádu, pijete, pijete a najednou místo ovoce cítíte pachuť rozmočeného papíru… Ano, plastová brčka byla velkou zátěží pro životní prostředí, ale jejich papírová alternativa si moc příznivců nenašla. Nyní by s tím měl být ale konec!

Na jihokorejské univerzitě totiž vyvinuli nový typ bioplastových brček, která jsou vyrobená z přírodních materiálů, jako jsou směs bramborového škrobu, kyseliny citronové, ligninu (látka, která se nachází v rostlinách a zpevňuje je) a polyvinylalkohol, což je ve vodě rozpustný syntetický polymer. Kaše vytvořená z těchto složek se rozetře na tenkou vrstvu, která se následně sroluje do válečku a následně je vytvrzena při teplotě 180 stupňů Celsia.

Tato brčka se díky svému složení snadno rozloží, ale zároveň nehrozí, že by je tekutina poškodila a oni by se tak rozmočily. Rozklad by podle vědců měl trvat zhruba tři měsíce. Ambicí je nejen snížit produkci klasických plastových brček, ale také ukázat směr výroby jiných plastových produktů touto udržitelnější cestou.

Plastová brčka byla v mnoha zemích, včetně České republiky, zakázána. Jejich škodlivost pro životní prostředí je totiž zcela bez debat. Od té doby se výrobci snaží přicházet s alternativami z různých materiálů, jako je třeba v úvodu zmiňovaný papír. Některé kavárny nabízí například brčka kovová, u kterých jsou ale zase vyšší nároky na hygienu. Proto by jistě každá další alternativa byla vítaná.

Zdroj: https://pozitivni-zpravy.cz/nova-bioplastova-brcka-jsou-rozlozitelna-ale-ve-vode-se-nerozmoci/

+ There are no comments

Add yours