Oprašte síťovky po prarodičích, pijte z opakovaně využitelných lahví. Jde to i jinak, říká Vašek Matějovský


Ostrov již Vašek Matějovský kvůli zdravotním důvodům opustil, s námi v alianci ale zůstává! I v letošním roce pokračuje kampaň Jde to i jinak, které propůjčil herec a moderátor svůj kreativní um i tvář. Spoty se vymezují vůči nadužívání jednorázových obalů, lahví a kelímků. Místo toho popularizují jejich alternativy jako jsou síťovky, nápojové lahve i znovupoužitelné hrnky. Pražské služby v následujících týdnech zveřejní na svých kanálech čtyři spoty z nové série.

„Z pozice největší a nejzkušenější pražské svozové společnosti víme, že i malá změna ve spotřebitelském chování může mít velký dopad. Proto systematicky podporujeme osvětové kampaně na podporu správné recyklace, cirkulární ekonomiky i ty na předcházení vzniku odpadu,“ vysvětluje záměr kampaně Pražských služeb mluvčí společnosti Alexandr Komarnický.

V minulosti se spoty Pražských služeb věnovaly správnému třídění, sešlapávání vyhazovaných odpadů, čistotě v okolí popelnic nebo separaci bioodpadu. „Popularizace ekologického a odpovědného chování má význam. Důkazem je třeba popularita separace kovových obalů. Těch se loni svezlo přes 831 tun, to zhruba třikrát víc oproti roku 2018, kdy jejich separace začala,“ pokračuje mluvčí společnosti.

Papírové tašky problém neřeší

Co se jednorázových obalů týče, není problém primárně jejich existence, ale nadužívání v každodenní realitě. Typickým příkladem jsou PET lahve, igelitové tašky a sezónně pak brčka, jednorázové kelímky a příbory. Jejich využívání se postupně omezuje, zároveň vznikly alternativy. „U některých je jejich ekologický a enviromentální přínos přinejmenším problematický. Typickým příkladem jsou papírové tašky. Většina spotřebitelů je jednak využívá jednorázově, jednak na jejich výrobu spotřebováváme ohromné množství stromů a chemie,“ říká Alexandr Komarnický z Pražských služeb. Situace je podobná u některých typů papírových kelímků. Ty bývají potažené vrstvou plastu, která zajišťuje voděodolnost. Smysl mají tedy síťovky, opakovaně využitelné lahve na pití nebo zálohované vratné kelímky.

Spoty i omezení jednorázových obalů na akcích

S tím souhlasí i autor a tvář nových spotů Vašek Matějovský. „Jsem přesvědčený, že to jde i jinak a jsem rád, že jsem se na nové sérii spotů pro Pražské služby mohl podílet. Pro ty, kteří ve spotech vidí energickou a svižnou chůzi dodávám, že natáčení proběhlo ještě před mým angažmá v reality show Survivor. Při vymýšlení scénářů pro spoty Pražských služeb obvykle pracuji s aktuálními trendy na sociálních sítích, u této kampaně kladu důraz právě na ohromné množství využívaných jednorázových obalů. Myslím, že většina z nás si to v rámci každodenní rutiny ani neuvědomuje.“

Pražské služby se snaží jít na svých akcích příkladem. Na dni otevřených dveří, sportovních a společenských akcích jednorázové obaly téměř nepoužívají. Stejný přístup razí i hlavní město Praha. „Magistrát přijal pravidla, která omezují používání jednorázových obalů a výrobků při městem pořádaných či městem podporovaných akcí,“ uzavírá Alexandr Komarnický.

První spot najdete na YouTube kanálu Pražských služeb: https://www.youtube.com/shorts/XwXpwnwE_IE

Všechny se postupně objeví i na facebookovém profilu společnosti: https://www.facebook.com/prazskesluzbyas

+ There are no comments

Add yours