5 tipů, jak využít dešťovou vodu v domácnosti


Zachycování dešťové vody je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí mít svůj domov ekologičtější. V posledních letech se její využívání stává stále populárnějším způsobem, jak snížit spotřebu pitné vody a zároveň zajistit vodu pro různé účely v domácnosti. Podle SČVK každý z nás v roce 2019 spotřeboval v průměru 89 litrů pitné vody. Pokud zvažujete zřízení retenční nádrže, následující tipy vám mohou pomoci v rozhodnutí, zda sbírat dešťovou vodu ve svém domově.

1. Zalévání rostlin

Jak udělat vaše rostliny, ať už doma nebo na zahradě, nejšťastnější? Zalévejte je dešťovou vodou. Takový zdroj zálivky totiž neobsahuje žádné chemikálie a soli, které se běžně nacházejí v kohoutkové vodě. Dešťová voda je čistší a méně alkalická než voda z vodovodu, což z ní dělá ideální volbu pro zalévání rostlin a zahrady.

TIP NA ZIMU: Až nasněží, naberte si sníh do kbelíku a nechte ho roztát. Získáte tak skvělý zdroj „dešťové“ vody!

2. Mytí auta

Voda jako voda, dalo by se říct. Lakování vašeho auta ale rozdíl pozná. Dešťová voda neobsahuje kontaminanty, minerály a soli jako voda z kohoutku. To znamená, že při mytí auta dešťovou vodou se nemusíte obávat vodních skvrn nebo skvrn způsobených nečistotami ve vodě.

3. Splachování toalet

Dává smysl splachovat záchod pitnou vodou? Nám rozhodně ne. Možnost využití dešťové vody k tomuto účelu představuje ekologický, ale i ekonomický způsob, jak šetřit s pitnou vodou. S dešťovou vodou navíc nehrozí vaší toaletě vodní kámen.

4. Praní prádla

Vyperte prádlo dešťovkou! Ta totiž neobsahuje žádné minerály způsobující vodní kámen a poškozující tkaniny. Navíc je velmi měkká a pomáhá tak chránit vaše prádlo a prodloužit jeho životnost. Ve srovnání s vodou z vodovodu tak budete potřebovat podstatně méně mycího prostředku. Pračky navíc patří k největším spotřebitelům vody v domácnosti, použitím dešťovky můžete ušetřit stovky litrů pitné vody ročně.

5. Čištění a úklid

Poslední tip se nabízí sám: Dešťovkou můžete s přehledem vyčistit okna, podlahy a jakékoliv další povrchy v domácnosti. Nakombinovat to můžete v ekologickými čistícími prostředky, které jsme zmiňovali v jednom z předchozích článků (https://www.neprekonatelny.blog/2022/03/14/ekologicka-reseni-pro-domacnost-aneb-uklid-snadno-levne-a-setrne/).

Dešťovou vodu hrdě využíváme od roku 2022 i na střeše sídla Pražských služeb. Na rozloze 450 m2 jsme vytvořili zelenou střechu, která slouží ke zlepšení udržení vlhkosti v prostředí, zpomaluje odpar dešťové vody a izoluje poslední patro stavby, zejména v letních měsících. Tento projekt také přispívá ke zlepšení tepelného komfortu budovy, energetické účinnosti a snižování prašnosti v okolí, což je v souladu se strategií adaptace Prahy na změnu klimatu.

https://www.scvk.cz/vse-o-vode/pitna-voda/spotreba-vody/

https://www.asio.cz/cz/news/destova-voda-a-jeji-vyuziti.1127

https://zakra.cz/blog/destova-voda-najde-sve-vyuziti-i-v-domacnosti-jak-na-to/

https://www.vodavdome.cz/vyuziti-destove-vody-na-zahrade-a-v-dome/

https://rainharvesting.co.uk/6-top-tips-use-rainwater-home/

https://thenewswheel.com/is-it-safe-to-wash-my-car-with-rainwater/

https://www.psas.cz/sidlo-prazskych-sluzeb-ma-novou-zelenou-strechu

+ There are no comments

Add yours