Menstruační potřeby šetrné k vám i životnímu prostředí


Menstruace je přirozenou součástí života přibližně poloviny celosvětové populace. V souvislosti s debatou o distribucí dámských hygienických potřeb zdarma, která vášnivě probíhala na sociálních sítích uplynulý týden je třeba zmínit i to, že s vysokou spotřebou hygienických potřeb přichází nezanedbatelná ekologická zátěž pro životní prostředí. A na to se ve všech debatách trochu zapomínalo…

Naštěstí ale v dnešní době existují i alternativy, které nejen že nás nevrací do středověku, ale navíc jsou i mnohem ekologičtější a v konečném důsledku i levnější.

Tím úplně nejmenším, co můžeme udělat, je vyměnit aktuální používané hygienické potřeby za vložky a tampóny v bio kvalitě. Ty jsou vyrobené z přírodních materiálů, nemají problém se rozložit a nejsou bělené chlórem, tudíž jejich přínos je rozhodně i zdravotní. Nutno ale říct, že nejsou úplně nejlevnější.

Další alternativou je menstruační kalíšek, který se v posledních letech těší stále větší a větší oblibě. Co se týče financí, vstupní investice je opět trochu vyšší, ale pak už vám další roky stačí jen jeden, který budete samozřejmě každý měsíc poctivě vyvářet. Kalíšky jsou vyrobeny z bezpečného lékařského silikonu a k dispozici bývají v několika velikostech. Někomu může přijít trochu složitější manipulace s nimi, ale chce to jen trochu cviku a trpělivosti.

Pokud se to někomu přece jen příčí, další alternativou jsou menstruační kalhotky. Ty se v posledních letech těší velké oblibě. Jejich součástí je speciálně vyrobená savá vrstva, která nejen že zabraňuje jakémukoliv dalšímu protečení, ale také například zamezí nežádoucím pachům. Kalhotky se vyrábí ve všech možných střizích, takže pokud upřednostňujete například vyšší pas či raději nosíte tanga, přijdete si vždy na své. Kalhotky lze také například kombinovat s menstruačním kalíškem.

Na trhu je pak samozřejmě ještě celá řada menstruačních potřeb, které nepředstavují pro životní prostředí takovou zátěž, jsou znovupoužitelné a ekologické. My vybrali ty nejrozšířenější, nicméně lze samozřejmě používat například pratelné látkové vložky, speciální menstruační houbu, která se zavádí podobně jako tampón či kalíšek nebo je tu i varianta tzv. volné menstruace, kdy krev prostě zvolna odchází… Je na každém, aby si zvolil variantu, která mu nejvíce vyhovuje a cítil se tak během „svých dnů“ v rámci možností nejkomfortněji. A pokud se přitom bude ještě navíc myslet na přírodu, je to ta nejlepší varianta!

+ There are no comments

Add yours