Turné nejen o hudbě, ale i o ekologii


Velké hudební show světoznámých kapel, kterými Coldplay bezesporu jsou, se pojí kromě dobré muziky, zábavy a tance i s vysokou produkcí oxidu uhličitého, spotřebou elektřiny a vody nebo také velkým množstvím odpadu v podobě plastových kelímků a dalšího jednorázového nádobí. Jenže britská formace se rozhodla tomu všemu říct dost a dokázat, že i tak velké hudební turné lze udělat v rámci možností mnohem udržitelněji.

Britská formace, která patří mezi nejvýdělečnější kapely současnosti, je aktuálně na turné se svým albem Music of the Spheres. Zavázali se, že sníží emise oxidu uhličitého oproti své předchozí tour v letech 2016 a 2017 až o polovinu! V roce 2019 dokonce svá živá vystoupení pozastavili právě kvůli obavám z toho, jaký budou mít dopad na životní prostředí. Podle britské neziskové organizace Julie’s Bicycle měly totiž před pandemií koronaviru hudební koncerty na svědomí produkci zhruba 405 tisíc tun skleníkových plynů. Konkrétní čísla se samozřejmě odvíjí od velikostí akcí i samotného turné, zda se kapela přesouvá například po celém světě či jen v rámci Evropy, ale i tak se rozhodně nejedná o zanedbatelné číslo.

A co tedy Coldplay pro tu změnu dělají? Velká část jejich audiovizuální produkce je napájena obnovitelnými zdroji elektřiny, jejichž záklaf tvoří solární panely, které pořadatelé vždy umisťují na dané místo pár dní před vystoupením. Zajímavostí je ale i elektřina generovaná samotnými fanoušky, kteří mohou během koncertu tančit na speciální podlaze, která přeměňuje kinetickou energii na elektrickou. Na místě jsou také speciální rotopedy, na kterých mohou diváci také vyrábět elektřinu. Energii, která se nespotřebuje pak ukládají do speciálních dobíjecích baterií, které vyvinuly ve spolupráci s BMW.

Velká pozornost je věnována také vodě. I s ní se v rámci svých koncertů snaží Coldplay zacházet šetrně. Diváci si mohou na koncert přinést vlastní znovupoužitelné lahve. Pokud tan neučiní, o žízni nebudou. Na místě se bude prodávat pití v zálohovaných kelímcích vyrobených z hliníku. Zároveň se kapela zasazuje o to, aby byl v halách, kde hrají nastaven nižší tlak vody a aby nedocházelo k přílišnému plýtvání při splachování.

Kapela se samozřejmě nevyhne ani velkému cestování, nicméně se snaží co nejméně využívat leteckou dopravu a když už, tak například využívá komerční lety. Všechny tyto kroky kapely jsou jistě chvályhodné a nyní je důležité, aby je následovala další velká jména. K ochraně životního prostředí se již zavázala například zpěvačka Billie Eilish.

Zdroje:

https://cc.cz/coldplay-rozjeli-velke-udrzitelne-turne-na-koncertech-maji-hlinikove-kelimky-a-elektrinu-tvori-i-fanousci/

+ There are no comments

Add yours