Aplikace, díky které vás už žádný strom nezaskočí!


Určitě to každý znáte. Procházíte se, zaujme vás nějaký strom, jeho listy si pamatujete z učebnice přírodopisu na základní škole, ale vůbec si neumíte vybavit jméno. A právě pro vás je tady nová aplikace Tree Check, která toho umí ještě mnohem víc!

Stromy se v posledních letech vrací zpátky do měst, protože už si naštěstí moc dobře uvědomujeme benefity, které nám tam přináší. Zelená infrastruktura totiž městům výrazně pomáhá čelit klimatické změně. Stromy také v letních parných dnech výrazně snižují teplotu povrchů ulic, které se v létě podle informací z termokamer bez problémů rozpálí až na padesát stupňů Celsia.

A všechny tyto informace spojuje právě aplikace Tree Check. Stačí naskenovat kůru stromu, zaznamenat přibližnou šířku stromu a přidat fotografii z zpovzdálí a listu v detailu a aplikace pak díky rychlé analýze poměrně přesně urči, o jaký druh stromu se jedná. A nejen to. Aplikace přinese uživatelům i zajímavé poznatky ohledně přínosu takového stromu. Dozví se totiž, kolik takový strom za poslední rok odpařil vody, kolik metrů čtverečních stínu poskytuje jeho koruna, a dokonce se nám dostane i srovnání s odpovídajícím počtem klimatizací.

Součástí aplikace je i gamifikace a tak uživatelé za rozpoznané stromy sbírají body a také se jim ukládají do osobního „herbáře“. Aplikace Tree Check vznikla pro laickou veřejnost pod záštitou Nadace Partnerství a připravuje se i verze PRO. Ta bude sloužit úředníkům, projektantům či správcům zeleně a bude jim pomáhat plánovat jaké stromy vysázet a na jakých místech, aby nejlépe ochladily okolí.

Zdroje:

https://cc.cz/s-novou-ceskou-aplikaci-muzete-chytat-stromy-jako-pokemony-a-zaroven-se-vzdelavat-v-dendrologii/

https://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/zivot_v_praze/zivotni_prostredi/lovte_stromy_jako_pokemony_s_aplikaci.html

https://www.enviweb.cz/rss/273429

+ There are no comments

Add yours