Holandský umělec svým novým dílem poukazuje na to, jak internet škodí životnímu prostředí


Nizozemský umělec ve své tvorbě rád poukazuje na problémy spojené se znečištěním životního prostředí. Výrazně na sebe upozornil například v roce 2019 instalací s názvem Pollutive Ends, kde na nedopalku obklopeného čirými hadičkami ukazuje, jak jedna cigareta za den znečistí asi 500 litrů vody. Nyní přichází s další vizuálně zajímavou instalací, která také skrývá větší poselství. Tentokrát ho fascinoval internet.

Asi jste ani nevěděli, že každý megabajt, který na internetu využijete, vyprodukuje zhruba dvacet gramů oxidu uhličitého? A dokážete si to vůbec představit? Právě to se vám Thijs Biersteker rozhodl usnadnit a vymyslel tak uměleckou instalaci, která je jakýmsi strojem, který převádí online aktivity právě na dým a vy tak na vlastní oči můžete vidět, co si pod takovými megabajty, potažmo gramy oxidu uhličitého představit.

Celé dílo se jmenuje MB>CO2. Biersteker využívá dvou monitorů, na kterých běží dokola streamovací, hudební nebo třeba komunikační služby. Počítač, ke kterému jsou monitory připojeny, pak pomocí speciálního algoritmu spočítá, jaké množství emisí oxidu uhličitého se takto vyprodukuje. Hodina sledování Netflixu nás tak třeba „stojí” 450 gramů.

Umělec vychází z běžně dostupných dat Massachusettského technologického institutu. Ale protože si pořád málokdo představí, jak tato čísla vypadají, a především působí v reálu, je tady třetí část instalace. Jedná se o malý skleník plný rostlin, do kterého se malými trubkami valí dým, díky kterému kytky vadnou.

Bierstaker k tomu říká, že skutečně zásadní problémy lze totiž snáze pochopit, když je vidíme v menším měřítku a teprve tehdy jsme schopni je vnímat také ve větším měřítku. Čehož je ostatně celé jeho dílo MB>CO2  skvělým důkazem. Zajímavostí také je, že celá instalace je zapnutá pouze půl hodiny každý měsíc. Díky tomu květiny získají dostatečný čas na zotavení a pomocí fotosyntézy změní oxid uhličitý na kyslík. Díky tomu ale vzniká největší paradox celé instalace, která je umístěna v Nizozemsku a funguje pouze omezenou dobu, že jí mohou lidé po celém světě sledovat přes Zoom…

Zdroje: 

https://thijsbiersteker.com

https://www.designvid.cz/umeni/umelec-vytvoril-instalaci-dopadu-jedne-cigarety-na-znecisteni-vody.html

https://cc.cz/ekologicke-umeni-holandsky-umelec-meni-cas-straveny-na-netflixu-v-oblaka-oxidu-uhliciteho/

+ There are no comments

Add yours