Další ekologický krok Coca-Coly


Coca-Cola patří mezi dlouhodobě mezi největší znečišťovatele planety, nicméně se snaží neustále podnikat větší či menší kroky pro to, aby se tohoto nelichotivého postavení postupně zbavila. Jedním z nich je například zavedení takzvaného KeelClipu, což je v podstatě papírový držák, který nahradí současnou smršťovací fólii u sad více plechovek oblíbeného sladkého nápoje.

Mezi prvními státy, které tuto novinku vyzkoušeli, bylo téměř před dvěma lety Irsko a nyní se tato inovace dostane i k nám. KeelClip je v podstatě držák plechovek z pevnějšího kartonu, který je bio rozložitelný, ekologický a plně recyklovatelný obal. Zároveň je i mnohem praktičtější, než dříve používaná fólie, neboť z něj lze jednotlivě vyndávat plechovky, zatímco ostatní stále drží pohromadě, což dříve nešlo. Uvádí se, že udrží až osm plechovek najednou, najdeme ho ale i na balení po čtyřech nebo šesti plechovkách, které tak budou držet pohromadě bez sekundárního plastu.Ředitel pro vnější vztahy a udržitelnost Coca-Cola HBC Česko a Slovensko Michal Dyttert říká, že přesunem na KeelClip a kartonové balení se zbaví značné části plastových fólií. Tato inovace v podobě minimalistického balení tak pomůže významně snížit zátěž na životní prostředí, tedy množství plastů ve výrobě. Podle něj se tím lokálně ušetříme až 35 tun plastů ročně jen na českém a slovenském trhu.

Coca-Cola se dlouhodobě snaží odstraňovat alespoň část plastů, které produkuje. V minulosti tak například experimentovala s papírovou lahví nebo lahví, která byla vyrobena z mořského plastového odpadu. Zavedení systému KeelClip je tak dalším z důležitých inovativních kroků. Třeba v úvodu zmiňované Irsko takto mělo ušetřit zhruba 250 tun „nových” plastů ročně. Zhruba od dubna budou moci zákazníci zakoupit v novém obalu nejen Coca-Colu, ale i další slazené nápoje jako Fanta, Sprite a Kinley.

Zdroje:

https://cc.cz/maly-ekologicky-krok-nejvetsiho-znecistovatele-coca-cola-v-cesku-vymeni-folii-u-plechovek-za-papir/

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/coca-cola-nejvetsi-producent-plastoveho-odpadu-jde-do-sebe-84421

+ There are no comments

Add yours