Vědci z Brna vyvíjejí novou popelnici na potravinový odpad, která nezapáchá a nepřitahuje hmyz


Tým vědců z Mendelovy univerzity v Brně se pustil do vývoje nového systému pro nakládání s potravinovým odpadem. Součástí toho by v první řadě měla být nová nádoba, která nezapáchá, neláká hmyz či hlodavce a tím eliminuje výskyt infekcí. Dalším krokem by měl být vývoj nových způsobů, jak gastroodpad efektivněji zpracovávat.

„Chceme optimalizovat sběr gastroodpadu v sídlištním prostředí, který by vyhovoval jak domácnostem, tak municipalitám a svozovým firmám,“ uvedla Martina Vršanská z Ústavu chemie a biochemie AF MENDELU. Na sídlištní zástavbu se vědci zaměřují z toho důvodu, neboť zde obyvatelé narozdíl od jiných lokalit nemají tolik možností, jak potravinový odpad zpracovávat. Není tedy náhodou, že právě zde tvoří potraviny největší složku ve směsném komunálním odpadu. Průměrný obyvatel Brna podle údajů vědců ročně vyhodí do popelnice zhruba 37 kilogramů potravin. Na sídlištích pak jde o 53,6 kilogramů na osobu.

Pomoci se zápachech by dle vědců mohly různé látky, jako třeba anorganická a organická aditiva, u nichž se aktuálně hledá ideální druh, množství a dávkování. Snahou tohoto projektu je rovněž udržitelnější a efektivnější zužitkování potravinového odpadu, z čehož by mohlo benefitovat zemědělství. Cílem totiž je získávat kvalitní a nezávadný kompost, který by v půdě mohl zvyšovat úroveň organického dusíku a uhlíku, zlepšit její strukturu a rovněž snížit využívání chemických syntetických hnojiv.

Posledním bodem projektu je také vytvoření ucelených postupů, jež usnadní sběr gastroodpadu a jeho následné zpracování. „Domácnosti tak budou vědět, jak s potravinovým odpadem nakládat, ale získají také tipy, jak produkci potravinového odpadu omezit a obcím či městským částem nabídneme vhodný způsob systému shromažďování potravinového odpadu na sídlištích,“ dodala Veselá.

Zdroje:

https://mendelu.cz/35520n-vedci-chystaji-novou-popelnici-na-biologicky-odpad.-mimo-jine-omezi-zapach

https://cc.cz/brnensti-vedci-navrhnou-popelnici-na-potraviny-ktera-nezapacha-a-nelaka-hmyz/

+ There are no comments

Add yours