Slovenský startup Peelo vyrábí voskované ubrousky, které mohou snadno nahradit igelit nebo alobal


Napadlo vás někdy, že vaši svačinu či jiné potraviny lze zabalit stylově, funkčně a navíc ekologicky? Ne? Tak teď pozorně čtěte. Martina Ivanová a její tehdejší přítel Tomáš při cestách po Novém Zélandu přišli na inovativní používání povoskovaných ubrousků a velice si ho oblíbili. A to tak moc, že po návratu na Slovensko založili startup Peelo, který se na jejich výrobu specializuje.

„Byli jsme překvapení, že zatímco na Zélandu to byl produkt běžně dostupný v obchodech vedle potravinové fólie, u nás byl stále téměř neznámý,“ říká Martina Ivanová. Cesta k prvním Peelo voskovaným ubrouskům trvala několik měsíců, během nichž dvojice testovala různé receptury voskové směsi a bavlny. Nakonec se jim ale podařilo dopracovat k produktu, který splňoval jejich požadavky na kvalitu a životnost.

Včelí vosk ve spojení s bavlnou funguje jako konzervant a prodlouží tak život zabalenému chlebu o dny a sýru klidně i o celé týdny! Použité materiály jsou celkově velmi důležitým prvkem, vychytat správnou recepturu voskové směsi trvalo celé měsíce, ale výsledkem jsou kvalitní ubrousky, které se dají opakovaně používat a až doslouží, rozloží se jednoduše na kompostu. 

Ubrousky Peelo jsou omyvatelné, kompostovatelné a ušetří více než tři sta metrů potravinové fólie. Přizpůsobí se různým tvarům a lze je používat také třeba na zakrývání misek a jiných nádob. Zároveň v nich potraviny vydrží déle čerstvé, protože vosk v kombinaci s bavlnou funguje jako přírodní konzervant. 

„Zabalený chléb vám ve voskovaném obalu vydrží měkký pět až sedm dní, kvalitní sýr i několik týdnů. Kromě toho se dají využít i na svačiny do školy, jsou skvělým pomocníkem na cestách a můžete je použít i na přikrytí misky nebo nádoby,“ dodává Ivanová.

Zdroje:

https://peelo.store/

https://www.lidovky.cz/relax/design/kompostovatelny-prirodni-a-pro-potraviny-setrny-voskovane-ubrousky-jsou-udrzitelnou-variantou-rika-c.A210513_135419_ln-bydleni_ape

https://www.startupjobs.cz/newsroom/dva-slovaci-si-na-zelandu-vsimli-voskovanych-ubrousku-zacali-je-vyrabet-a-prodavaji-jich-desetitisice

+ There are no comments

Add yours