Festivaly teď nejen zábavnější, ale i čistější


K létu neodmyslitelně patří také hudební festivaly. Muzika, slunce, něco dobrého k pití a čas strávený s přáteli. Zní to idylicky že? Jenže ruku v ruce s tím jde také spoušť, která na místech, kde se festivaly konají, zůstává. Jedno z řešení je používání zálohovaných kelímků, díky kterým se ušetří mnoho jednorázových plastových kelímků a návštěvník si ho navíc může odnést jako suvenýr. Ne vždy je ale toto řešení možné a navíc to neřeší problém s dalším odpadem. I kvůli tomu tak vznikla iniciativa Čistý fesťák, která se rozhodla festivalům trochu pomoci v oblasti třídění a recyklace.

Na české kulturní akce přiváží kontejnery na tříděný odpad společně s doprovodným programem, který se zabývá právě otázkou recyklace. V areálech lze pak najít barevné koše kde se obvykle zvlášť třídí plasty, papíry a směsný odpad. Součástí je také Třídílna, kde si návštěvníci mohou z recyklovaných materiálů vyrobit třeba drobný šperk či jiný suvenýr. Motivovat k třídění se organizátoři snaží i pomocí různých kvízů, díky kterým mohou účastníci vyhrát například pivo zdarma.

Na svých webových stránkách Čistý festival mimo jiné uvádí, že od roku 2008, kdy začal fungovat, vytřídil na českých festivalech 490 000 kg odpadu, což není zanedbatelné množství. A toto číslo se samozřejmě bude s každým dalším festivalem a zapojeným návštěvníkem také zvyšovat. Vzpomeňte si na to i vy, až budete slavit konec léta na nějakém oblíbené akci, my této akci velice fandíme!

Zdroje:

https://www.cistyfestival.cz/jak-funguje-cisty-festiva

https://pozitivni-zpravy.cz/zabava-bez-odpadku-diky-cistemu-festivalu-jsou-i-letos-kulturni-akce-cistsi-a-zabavnejs

+ There are no comments

Add yours