České národní parky bojují v nové kampani proti „odpadkoušům“


Odhazování odpadků bohužel není problémem jen městských ulic, ale čím dál více i naší krásné přírody. Je až s podivem, kolik lidí nezarazí nechat v lese prázdnou PET lahev či obal od sušenky. A protože se s tímto problémem setkávají i tuzemských národních parcích, bylo třeba s tím začít něco konečně dělat!

Vznikla tak osvětová informační kampaň Není zvěř jako zvěř, kterou před dvěma lety spustil NP Krkonoše a letos se k němu přidal i NP České Švýcarsko. Autoři kampaně s problémem snaží pracovat originálně, aby veřejnost oslovila a tím pádem i donutila přemýšlet nad důsledky svého chování. Vznikla tak imaginární čeleď odpadkoušů, jako je petlahvoň odhozenec, sáčkovec šustilka či nedopalek smrdutý, kteří díky propracovaným vizuálům upozorňují na to, že do přírody opravdu nepatří.

Problém s odpadky v národních parcích totiž nelze řešit instalací většího množství odpadkových košů. Jednak nejsou v souladu s krajinným rázem národních parků, dále u nich dochází ke stahování lesní zvěře, což je nežádoucí a především kolem nich paradoxně vzniká ještě větší nepořádek. V některých oblastech nelze ani zajistit pravidelnou možnost vyvážení. Každý z nás by se tak měl řídit jednoduchým pravidlem, které platí ve všech horách, nezávisle na nadmořské výšce „co si do hor přinesu, to si také odnesu“ a o svoje odpadky se vždy náležitě postarat. Jinou přírodu už totiž mít nebudeme a tak stojí za to se o tu stávající náležitě starat!

Zdroje:

https://pozitivni-zpravy.cz/petlahvone-ani-sackovce-v-prirode-nechceme-zni-z-ceskych-narodnich-park

https://www.krnap.cz/tiskove-zpravy/kampan-neni-zver-jako-zver-2021/

+ There are no comments

Add yours