Jaké to asi je, mít svůj vlastní strom?


Je nejvyšší čas nad tím přestat přemýšlet a rovnou to vyzkoušet! A vůbec nevadí, že nebydlíte na vsi nebo někde v přírodě. Hlavní město Praha spustilo projekt Adoptuj strom, v rámci kterého můžete mít svůj vlastní strom klidně i vy.

Samotná forma adopce navíc není jen formální, svůj strom budete kontrolovat, zalévat, jeho okolí budete moct zbavit plevelu a bude prostě váš se vším všudy! Pokud vám tedy není lhostejný stav pražské zeleně a chcete se stát součástí projektu, který nejen zvyšuje povědomí, ale i opravdu něco reálně vytváří, pak není co řešit.

Stromy, které jsou určené k adopci, naleznete v parku U Čeňku v Praze 14. Stromy i všechny informace o adopci naleznete na webu www.zastromujprahu.cz. Cílem celého projektu, který vznikl v roce 2018, je během osmi let vysadit v hlavním městě milion nových stromů, což je důležité pro nás všechny. Zatím se jich podařilo vysadit 370 tisíc.

Zeleň totiž velmi příznivě ovlivňuje mikroklima, ochlazuje rozpálené ulice, poskytuje stín a snižuje pocitovou teplotu. Navíc to moc pěkně vypadá a aby toho nebylo málo, je ještě dokázáno, že zelená barva i uklidňuje. Tak co, máte už také svůj vlastní strom? 

„Výsadba stromů je pro Prahu absolutní prioritou. Stromy nám pomáhají ve snižování tepelných ostrovů, boji proti suchu a koncentrací CO2, což je klíčové. Chceme Prahu, ve které bude čistější vzduch, nižší nemocnost a všem se nám bude lépe dýchat,“ řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora pro oblast životního prostředí.

+ There are no comments

Add yours