Covid nás zasypal plasty. Jsou ale všechny nutné?


Pandemie výrazným způsobem ovlivnila spotřebitelské chování lidí. Jedním z jasných příkladů je zvýšení poptávky po ochranných pomůckách, jako jsou roušky, respirátory, rukavice, ochranné obleky či nádoby na gely a dezinfekce. To je naprosto logické, neboť tyto předměty jsou v boji s pandemií klíčové. Co ale ostatní plasty? Skutečně se bez nich neobejdeme?

Během pandemie se rovněž zvýšila poptávka po plastech na jedno použití, proti kterým se v minulých letech bojovalo. Jedná se především o plastové tašky, jednorázové kelímky nebo krabičky na jídlo. V reakci na pandemii se rovněž v mnoha zemích snížily standardy v oblasti životního prostředí. V několika severoamerických zemích byl například pozastaven zákaz jednorázových sáčků a brček.

Odhaduje se, že od začátku pandemie se denně na světě vytvoří 1,6 milionu tun plastového odpadu. Značnou část z toho tvoří plastové obaly – zejména pak ty potravinové. Podle serveru Business Wire vzrostl jejich objem mezi lety 2019 a 2020 o 5,5 %. Co to znamená u konkrétních zemí si můžeme ukázat třeba na Singapuru, kde se během osmitýdenního lockdownu zvýšil objem plastových obalů z jídel o 1400 tun.

Pokud se podíváme na údaje z Prahy, tak zjistíme, že minulý rok skončilo v černých popelnicích o více než 2 tisíce tun odpadu více než v roce předchozím. Zároveň naopak klesl objem tříděných plastů, což ale v žádném případě neznamená, že plastového odpadu ubylo. Nezapomínejme totiž, že mastné či jinak znečištěné obaly od jídla patří do směsného odpadu a nikoliv do plastů.

Co to tedy vše znamená? Je jasné, že plastové předměty, které nás v této době chrání, potřebujeme. S jejich množstvím tedy asi nic neuděláme. Jen pro vaši představu – podle odhadů se na světě denně vyhodí přibližně 3,4 miliardy obličejových masek. U tohoto druhu odpadu je pak ale klíčové, aby se s ním správně zacházelo. V žádném případě by respirátory, roušky nebo samotestovací sady neměly končit pohozené v přírodě, na ulicích či vedle kontejnerů. Na náš návod, jak správně likvidovat ochranné pomůcky, se můžete podívat zde.

S čím ale něco udělat lze, je naše spotřeba jednorázových plastů určených zejména ke konzumaci jídla a nápojů. Vždyť dnes se nám nabízí tolik alternativ. Na některé příklady se dokonce můžete podívat na našem Youtube kanálu. Jde to i jinak! 

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405844021004485

https://www.intheblack.com/articles/2021/04/01/plastic-pandemic

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/covid-zasypal-svet-plastovymi-krabickami-40357929

+ There are no comments

Add yours