Český startup vytvořil přírodní materiál z podhoubí, který by mohl vyšachovat jednorázové plasty a polystyren


Vždy rádi pozorujeme, když se někdo snaží hledat nová řešení, jak nahradit plasty a omezit tak množství jejich odpadu. A ještě větší radost pak máme, když ten někdo je z Česka. Naší pozornosti tak nemohl uniknout tuzemský startup Myco, jemuž se podařilo vytvořit stoprocentně přírodní materiál, který by mohl sloužit jako náhrada pěnového polystyrenu.

Se zajímavým řešením plastové krize přišel jihomoravský startup Myco, který založil David Minařík. Ten se rozhodl vytvořit ekologicky šetrný, snadno získatelný a rozložitelný materiál, jenž by mohl nahradit jednorázové plasty. A jak už název startupu napovídá, tak hlavní složkou tohoto materiálu je mycelium, neboli podhoubí. To se následně propojí s odpadem ze zemědělského a dřevozpracovatelského průmyslu, jako jsou třeba piliny či sláma.

Podhoubí proroste substrátem, například nadrcenými pilinami či slámou a vytvoří kompaktní a zároveň tvarovatelný materiál, který má podobné vlastnosti jako pěnový polystyren,“ popisuje výrobní proces materiálový inženýr Jan Ostrezi, který má v Myco na starosti výrobu.

Myco

Na tomto projektu je v první řadě zajímavé to, kdo vlastně přišel s myšlenkou takovéhoto využití podhoubí. David Minařík totiž není žádný vystudovaný mikrobiolog, ale akademický malíř, který se před lety nadchl pro biologii a zkoumání hub. Protože nemám formální vzdělání v oboru mikrobiologie, zkoušel jsem věci, které ostatní považovali za nepřípustné. Ale ony fungují a my teď máme výrobní proces, který už jen stačí optimalizovat a škálovat,“ řekl Minařík.

Největší potenciál tohoto materiálu vidí jeho tvůrci v nahrazování jednorázových plastů. Materiál z hub a rostlinných odpadů totiž není třeba recyklovat ani řešit složitou logistiku. Jelikož je vyroben z přírodních zdrojů, tak jej můžete jednoduše vyhodit na kompost nebo na pole, kde poslouží jako hnojivo. Z houbového materiálu ale lze vyrobit i desky podobné dřevotřísce, náhradu polystyrenu či izolační hmotu.

Tým projektu Myco se aktuálně stěhuje do větších prostor, aby mohl zvyšovat objem produkce jejich materiálu. Zároveň hledá i možnost rychlejšího růstu, a to za pomocí různých investic a spojením se společnostmi, kterým by jejich produkt mohl přijít zajímavý.

Zdroje:

https://energozrouti.cz/z/v-cesku-vznika-kompostovatelny-material-z-hub-pomuze-omezit-plasty

https://www.denik.cz/regiony/houby-misto-polystyrenu-vynalezci-z-kyjovska-nahrazuji-plastove-obaly-i-nabytek.html

https://pozitivni-zpravy.cz/nahradi-jednorazove-plasty-i-polystyren-cesky-start-up-vyvinul-ekologicky-material-z-podhoubi

+ There are no comments

Add yours