Český výrobek Berdík umožňuje snadné pěstování zeleniny na balkoně a postará se i o bioodpad z kuchyně


Podle agentury Reuters se čím dál více lidí po celém světě začíná věnovat zahradničení. Může za to současná situace, kdy lidem často chybí pohyb na čerstvém vzduchu, neboť nemohou provozovat běžné aktivity. Zároveň se klade velký důraz na takzvané samozásobování. V mnohých zemích totiž pandemie výrazně ovlivnila sklizně i distribuce některých potravin. A nebo jen dnes lidé začínají více chápat to, co už moc dobře věděli naše babičky, tedy že nejlepší zelenina je ta domácí. Ne každý má ale na pěstování čas, vůli či prostor. Petr Bernard se ale zájemcům o pěstování rozhodl nabídnout nové jednoduché řešení – a tím je Berdík.

Projekt Berdík vznikl v roce 2014, kdy si Petr Bernard uvědomil, že mu přestala vyhovovat kvalita zeleniny a bylinek v supermarketech. Zároveň ale nechtěl trávit dlouhé hodiny okopáváním, plením či kompostováním, jako je tomu u tradičního pěstování. To vše vedlo k tomu, že vytvořil své první pěstitelské nádoby, které i díky své jednoduchosti velice rychle sklidily velký úspěch.

Vyrobil jsem 20 Berdíků pro své přátele a protože jsem začal chápat, že lidí s potřebou pěstovat vlastní zeleninu přibývá, ale zároveň je štve to množství práce kolem, našel jsem si společníka a investora v jednom – Richarda Gazdu, se kterým jsme založili firmu Zelený Bernard s.r.o.. Naším cílem bylo přiblížit domácí pěstování organické zeleniny všem, kdo chtějí pěstovat a zároveň nemají tolik času na plnohodnotnou péči o klasické záhony”, říká Petr Bernard.

V té době Bernard oslovil také vystudovaného zahradníka a environmentalistu Tomáše Braka, který se do firmy rovněž připojil. „Tvrdou dřinou v garáži a jak se říká na koleni, jsme začali vylepšovat další prototypy, až do finální podoby,“ popisuje začátky projektu Tomáš Brak.

Foto: Berdík

Tato trojice postupně vyvinula dvě varianty Berdíka, které uspokojí jak zdatné zahrádkáře, tak i pohodlné balkonové pěstitele. Obrovskou výhodou je, že v obou typech nádob lze kromě pěstování nejrůznějších plodit také kompostovat. Ve spodní části nádob se totiž nachází místo pro žížaly, jejichž prací je přeměňovat rostlinný odpad na velmi kvalitní organické hnojivo, takzvaný vermikompost. „Nejen, že se tak zbavujeme svého bioodpadu z kuchyně, ale poskytujeme našim rostlinám to nejlepší hnojivo, jaké příroda umí vytvořit,“ vysvětlují nadšení tvůrci.

Vermikompostování jsme se na našem blogu již věnovali. Článek si můžete přečíst zde.

Kompostování nicméně není podmínkou. Kdo kompostovat nechce, tak může využívat již hotový kompost, který lze sehnat v každém zahradnictví. Balkonová verze Berdíka – ta nás zaujala nejvíce – zvládne díky vertikálním záhonkům pojmout až 20 rostlin najednou. Jedná se tedy o skvělý způsob, jak na zhruba jednom metru čtverečním mít plnohodnotnou zahrádku s poměrně značnou vlastní úrodou.

Foto: Berdík

Pěstovat v Berdíkovi prý navíc zvládne úplně každý a jeho údržba není časově náročná. Na jaře se pouze naplní substrátem, bioodpadem, aplikují se žížalky a osadí sazenice. Během sezony už se pak jen zalévá, a to jednou za dva až pět dní. Jedná se tedy o velice snadný způsob pěstování bez pletí, rytí nebo okopávání.

Zdroje:

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-gardens-idUSKBN2220D3

https://www.obnovitelne.cz/clanek/1192/krize-vraci-lidi-k-zahradniceni-a-pestovani-vlastni-zeleniny/

https://pozitivni-zpravy.cz/pestovat-zeleninu-muzete-i-bez-zahradky-cesky-vynalez-nahradi-zahon-i-kompos

https://www.berdik.bio/

+ There are no comments

Add yours