Odpad, nebo poklad? Sběrné dvory dávají věcem šanci na druhý život


Sběrný dvůr. Místo, které si většina z nás spojí především s odpadem, který už nikdo nevyužije. Není to ale tak úplně pravda. Některé sběrné dvory dokážou navrátit život starým věcem, a ještě tím pomoci lidem v hmotné nouzi nebo dětským domovům. Do sběrných dvorů se totiž často mohou dostat věci, které jsou sice staré, ale mají svůj jedinečný příběh. A s trochou péče se z nich může stát opravdový unikát.

Známe to všichni, koupíme si nový gauč a ejhle – co s tím starým? Je v dobrém stavu, ale využití pro něj nemáte. Jednou z možností, při které navíc můžete udělat i dobrý skutek, je odvézt gauč do Re-Use pointu. V Praze se nacházejí hned dva – na Praze 4 v Zakryté ulici a na Praze 9 v ulici Pod Šancemi.

Re-Use pointy však nejsou jen pro starý nábytek, odevzdat do nich můžete také knihy, elektroniku, nádobí, jízdní kola a v podstatě všechno, co může ještě dál posloužit. Důležité pouze je, aby se jednalo o věc zachovalou. Tyto věci se pak protřídí a najde se jim další využití – ať už třeba v dětských domovech nebo u sociálně slabších.

Re-Use point pod lupou. Výhra pro všechny

Máte věc, kterou chcete poslat dál? Nejdříve ji odvezete do Re-Use pointu. Obsluha věc přijme, nafotí a umístí na portál praho.nevyhazujto.cz. Primárně se věci nabídnou právě potřebným. Pokud o ně ale není zájem, nabídnou se poté všem uživatelům portálu. Předměty jsou navráceny do oběhu, a tak se nevytváří zbytečný objemný odpad. Koncový uživatel tak může ulovit třeba pěkný retro kousek nábytku či knihu, kterou už dlouho sháněl, protože už se nevydává.

Není divu, že pracovníkům sběrného dvora se pod rukama ukáže leckdy rarita. Takovým případem může být i odložené tranzistorové rádio značky Selena, které dobře pamatují naši prarodičové. Tranzistorové rádio původem ze Sovětského svazu už při prvním pohledu dýchá československým socialismem. Historický kousek ale může stále najít své právoplatné místo v dnešním světě – ať už v rukou sběratele nebo nadšence pro autentické retro raných sedmdesátek.

Jedinečný eko-příběh

Pražské sběrné dvory jsou k dispozici všem občanům s trvalým pobytem v Praze. Poskytují možnost likvidace odpadu z domácnosti. Jednotlivé kontejnery ve dvoře jsou rozděleny podle toho, co do nich patří. I dále nepoužitelné věci najdou své další uplatnění. Roztříděný odpad je dále odvezen k dalšímu zpracování. Odpady ze zahrady v podobě odřezaných větví a posečené trávy poputují do kompostárny. Starý dřevěný nábytek, který už nikomu neposlouží se zas odveze k recyklaci dřevního materiálu. To vše se dá zařídit na jednom místě, během pár minut, jak nám potvrdil vedoucí sběrného dvoru Pražských služeb pan Petr Sedláček. A další plus, které zvolením ekologičtějšího řešení dostanete, je dobrý pocit ze sama sebe. A to se určitě vyplatí. 

+ There are no comments

Add yours