Knihobot dává knihám druhou šanci, někdy i třetí


Knihy často po přečtení skončí na polici, nebo se na ně práší ve sklepě. Knihobot, největší antikvariát na poli online prodeje knih, přišel s modelem, který dává šanci starším knihám, aby se vrátili zpátky na trh a efektivně tak využívá jejich životní cyklus. V současnosti se totiž zpět do prodeje dostane jen jeden titul ze sta.

Knihobot v současnost prodává mezi 15–20 % knih, které se v Česku znovu dostanou některou z cest do oběhu, mezi antikvariáty má pak asi třetinový podíl. Obrat za rok 2020 i navzdory ekonomické krizi způsobené koronavirem činil okolo 15 milionů korun.

„Rozhodli jsme se, že vybudujeme platformu pro nákup a prodej knih, tak jak by měla v 21. století vypadat. Začínali jsme v původním antikvárním prostředí, dávno jsem však tento model překonali. Troufáme si tvrdit, že díky kombinaci moderních technologií a efektivního naceňování se na naší platformě knihy prodají jednoznačně nejvýhodněji a zároveň nejrychleji,“ vysvětluje Dominik Gazdoš, zakladatel Knihobota.

Celý byznys Knihobotu je složen ze dvou částí. První spočívá v získávání knih od lidí, což musí být ve vyváženém poměru vůči druhé části, kterou je jejich prodej. Zároveň je také velmi těžké rozhodovat, které knihy má ještě smysl prodávat dál a které nikoliv. Například uložení na vlhké půdě nebo ve sklepě životnost knih výrazně snižuje.

Stav knihy Knihobot rozpoznává už z fotek, které majitel knih posílá na úplném začátku spolupráce. Pokud se knihy na fotkách jeví v pořádku, má možnost buď knihy odvézt na pobočku Knihobotu, případně za ním Knihobot zašle na vlastní náklady kurýra. Na speciálních pultech pak pracovníci knihu nafotí a zanesou jí do databáze. K identifikaci pak slouží speciální čárový kód. Výhodou je, že kupující mají možnost zkontrolovat kvalitu knihy na několika různých snímcích.

Nakonec personál pomocí softwaru určí cenu knihy na základě scrapingu, což má zaručit nejférovější podmínky pro prodávajícího. V ten moment je kniha připravena k prodeji a čeká na svého kupce. Pokud se nepodaří knihu za stanovenou cenu prodat do jednoho měsíce, může její cena začít být s každým měsícem snižována.

Zdroje: 

https://www.czechcrunch.cz/2020/11/aby-se-na-prectene-knihy-neprasilo-ve-sklepe-knihobot-je-moderni-antikvariat-21-stoleti-a-miri-na-trzby-50-milionu/

http://www.klubknihomolu.cz/163449/knihobot-cz-chce-zmenit-zpusob-jakym-cesi-uvazuji-o-nakupu-knih-pomuze-mu-fyi-prague/

+ There are no comments

Add yours