Čeští designéři navrhli tubu na zubní pastu, kterou lze opakovaně naplňovat


Klasické tuby na zubní pastu jsou tvořeny ze směsi plastu a hliníku, a tudíž jsou nerecyklovatelné. Každoročně jich tak na celém světě končí ve směsném odpadu až dvacet miliard. Změnu by teď ale mohla přinést nová tuba od českého studia Kontra s názvem Green Effective Tube (GET), která je recyklovatelná a lze ji opětovně naplňovat.

Za originálním nápadem stojí Jan Petrmichl, Lenka Homolka a Adam Ondráček, kteří svým novým designem bojují proti jednorázovému využíváním plastů. Jejich recyklovatelná tuba by podle odhadů mohla ročně v průměru ušetřit až dvacet klasických tub.

Podobné nápady na výrobu ekologicky šetrné tuby se objevovaly již v minulosti, ale ani jeden z nich se však mezi širokou veřejností příliš neuchytil. Proč by měl uspět český návrh? Jak je poslední dobou trendem, tak GET vychází ze zákaznické zkušenosti. Nesnaží se tedy o změnu v chování lidí, ale naopak se zákazníkům snaží co nejvíce přizpůsobit.

„Ekologické alternativy k zubní pastě již existují, dokonce ty bezobalové. Jejich problém ovšem tkví v tom, že zcela zásadně narušují zvyk čištění zubů, který jsme si budovali celý život. Čištění zubů je rituál, který jsme dovedli ke své osobní dokonalosti. GET má za cíl vzít si z toho jen to nejlepší. Chceme tak budovat řešení šetrné k přírodě pro celou společnost, ne jen ekologickou bublinu,“ říká Lenka Hovorka, environmentální marketérka studia Kontra.

Obal tuby je podobný běžnému, který znáte ze všech obchodů. Je však složen ze tří kapes (na vodu, na koncentrované tabletky zubní pasta, na promíchání tabletek s vodou), které z tuby GET dělají nejen ekologicky šetrný výrobek, ale i produkt, který může snadno využívat každý.

Aktuálně hledají návrháři investora, který by nápad pomohl zrealizovat a uvést na trh. Rozruch zatím tuba GET vzbudila především mezi designéry. Jestli se ji podaří dotáhnout a přivést na trh, nebo poslouží alespoň jako inspirace pro drogistické firmy, se ukáže v následujících měsících.

Zdroje:

https://www.czechcrunch.cz/2020/10/nejstylovejsi-cesta-jak-cistit-oceany-the-ocean-cleanup-uvadi-bryle-z-plastoveho-odpadu-a-pripomina-sve-obri-ambice/

https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebitel/zubni-pasta-tuba-ekologie-orall-b-kontra-design-spotrebitel-kartacek.A201028_133640_test_maz

+ There are no comments

Add yours